Publicitat
Publicitat

El Tribunal Suprem avala la celebració del referèndum grec

Dos ciutadans havien presentat un recurs d'inconstitucionalitat

El Tribunal Suprem Administratiu grec ha desestimat avui divendres el recurs d'inconstitucionalitat presentat per dos ciutadans grecs contra el referèndum del proper diumenge.

Els dos demandants havien presentat el recurs el passat dimecres amb l'argument que la  consulta plantejada pel govern sobre la proposta d'acord presentada pels creditors fa a temes fiscals, el que en principi no permet la Constitució.

Els magistrats, reunits en sessió plenària d'urgència, argumenten que el tribunal no pot pronunciar-se sobre la constitucionalitat de decisions governamentals de tal naturalesa com la convocatòria d'un referèndum.

"El referèndum tindrà lloc amb normalitat", va dir el vicepresident del tribunal, Nikos Sakelariu.

Els demandants havien justificat el seu recurs amb l'argument que els documents de les tres institucions sobre els quals s'han de pronunciar els ciutadans "tenen un caràcter exclusivament financer". A més, afegien, la pregunta no s'havia formulat clarament, és complexa i està carregada de termes tècnics "que a la majoria dels ciutadans resulta impossible entendre".

La pregunta del referèndum consta de dos paràgrafs i el primer paràgraf planteja si "ha de ser acceptat l'esborrany d'acord que van presentar la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional a l'Eurogrup del 25 de juny i està compost de dos documents que sumen la seva proposta comuna".

El segon paràgraf especifica de quins documents es tracta i els títols que porten, tant en grec com en la seva versió original en anglès. Es tracta del text sobre les mesures per a completar el programa vigent i d'un document amb una anàlisi sobre la sostenibilitat del deute.

Els querellants no només criticaven la complexitat de la pregunta sinó que han assenyalat que el temps d'una setmana és escàs, des de la convocatòria del referèndum fins a la seva celebració, perquè el ciutadà pugui informar-se sobre el seu objectiu.

Durant el debat dissabte passat en què es va aprovar la convocatòria de la consulta, el partit socialdemòcrata Pasok havia sol·licitat rebutjar la celebració de la consulta amb el mateix argument. Des del govern de Syriza s'ha rebutjat aquesta moció amb l'argument que la proposta de les institucions té un caràcter exclusivament polític perquè influeix en la vida quotidiana dels ciutadans, tant en el present com en el futur.