Publicitat
Publicitat

Troben morta la catalana desapareguda a Langtang

Els equips de rescat van trobar ahir el cos sense vida de la catalana Roser Palau, que era a la vall de Langtang per fer senderisme quan el terratrèmol de 7,8 en l’escala de Richter va colpejar el Nepal, el dia 25 d’abril. Una allau de fang i pedra va caure sobre aquesta vall, de la qual ja s’han recuperat més d’un centenar de cadàvers.

Fonts del ministeri d’Exteriors van informar ahir de la mort la família de Palau, que viu al Maresme, i van assegurar que la repatriació del cadàver es produirà “al més aviat possible”. Es tracta de la primera víctima mortal de l’estat espanyol en el terratrèmol, quan encara queden vuit ciutadans espanyols desapareguts al Nepal.

La dona, de 37 anys, era originària de Barcelona però havia viscut durant llargues temporades a l’estranger. Va arribar al Nepal sola, quatre dies abans del terratrèmol, per fer trekking a la vall de Langtang. L’últim contacte amb la seva família va ser el dia abans del sinistre, quan va enviar un correu electrònic per dir que es traslladava a una zona on hi havia poca cobertura. Des de Vilassar de Dalt, el pare ja va criticar aquest cap de setmana la lentitud i la ineficàcia del ministeri d’Exteriors en la gestió del rescat dels desapareguts al Nepal i en la informació als familiars.

“Desprotecció” de l’Estat

Unes queixes a les quals es van sumar ahir alguns dels muntanyencs rescatats, que arribaven per fi a casa seva. Aitor González Pérez i Patxi Peña Sagastuy -que eren a la localitat més alta de la vall de Langtang en el moment del terratrèmol- van haver d’esperar set dies perquè un helicòpter gestionat per les seves famílies els anés a buscar. Els consolats de Dinamarca, Noruega i Suècia havien evacuat els seus ciutadans dos dies abans. L’helicòpter privat va deixar els dos muntanyencs a Trisuli, on un grup israelià els va acollir en un autobús privat fins a Kàtmandu, des d’on finalment van poder agafar un avió. En un comunicat, González i Peña van denunciar la sensació de “desprotecció, impotència i falta d’interlocució institucional amb el consolat” espanyol al Nepal. Un familiar d’una dona de Cantàbria desapareguda també va lamentar “l’abandonament” de les famílies per part del govern espanyol.