Trump amenaça el Canadà amb aranzels "devastadors" a les importacions de cotxes

El president nord-americà acusa Ottawa d'estafar als EUA durant molt de temps

El president nord-americà, Donald Trump, ha amenaçat aquest divendres d'imposar aranzels a les importacions d'automòbils del Canadà i ha advertit que això seria "devastador" per al país veí. Els dos països es troben immersos en les negociacions sobre el nou Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA), dies després que els EUA i Mèxic pactessin un nou acord.

"No vull fer res dolent a Canadà. Podria, només s'hauria d'imposar aranzels als seus automòbils, i seria devastador", ha afirmat Trump als periodistes que l'acompanyen l'avió presidencial cap a Fargo (Dakota del Nord), al centre-nord del país.

Els equips negociadors dels dos països van reprendre aquest dimecres les reunions per tractar d'incorporar el Canadà al nou NAFTA, després de l'acord de Washington i Mèxic.

Els EUA i Mèxic pacten un nou NAFTA al marge del Canadà

Minuts abans que es coneguessin les declaracions de Trump, la ministra d'Exteriors canadenca, Chrystia Freeland, ha afirmat a la seva arribada a l'oficina del representant de comerç exterior dels EUA, Robert Lighthizer, que les converses continuen dins d'un "bon ambient" i són "constructives".

No obstant això, les posicions entre el Canadà i els EUA  segueixen allunyades. El sistema de resolució de disputes, que els Estats Units vol suprimir, i l'exigència de Trump d'augmentar l'accés al mercat canadenc de productes lactis nord-americans, són els principals esculls de la negociació. El Canadà, a més, insisteix a mantenir l'excepció cultural per protegir el seu sector audiovisual.