Trump cancel·la l'assistència a la Cimera de les Amèriques per "supervisar la resposta a Síria"

És la primera vegada que un president nord-americà no participa en la trobada

L'Amèrica Llatina haurà d'esperar encara una mica més. El president dels Estats Units, Donald Trump, no assistirà finalment a la Cimera de les Amèriques al Perú ni viatjarà a Colòmbia per poder respondre a la nova crisi de Síria. La visita hauria sigut la primera a la regió.

Trump ha mostrat un interès marginal pels països llatinoamericans: només s'ha referit als acords comercials de Mèxic i a les situacions polítiques de Veneçuela i Cuba. "El president es quedarà als Estats Units per supervisar la resposta nord-americana a Síria", ha anunciat aquest dimarts la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders.

Trump, que aquest dimarts s'ha reunit amb l'emir de Qatar, podria anunciar un atac contra Síria com a represàlia pel presumpte bombardeig amb armes químiques de la localitat de Duma, l'últim bastió rebel als afores de Damasc. Més de 40 persones, la majoria nens i dones, van morir en l'atac.

"És un acte barbàric", va dir Trump en un tuit aquest dilluns. A més, va qualificar el president sirià, Baixar al-Assad d'"animal", i va advertir que "pagarà un alt preu" per l'atac.

El vicepresident nord-americà, Mike Pence, substituirà Trump a la Cimera de les Amèriques d'aquest cap de setmana. No anirà, però, a Bogotà, a Colòmbia. Pence "espera promoure polítiques per enfortir encara més l'economia dels EUA i treballarà estretament amb els aliats llatinoamericans perquè els actors antidemocràtics de la regió es facin responsables de les seves accions", ha assenyalat un comunicat del seu gabinet.

Alguns diplomàtics de la regió esperaven una Cimera de les Amèriques tensa i incòmoda per la presència de Trump. Finalment, però, no serà així. I per primer cop en la història d'aquestes trobades no hi assistirà un president dels Estats Units.