Publicitat
Publicitat

Trump agraeix a Putin que hagi expulsat els seus diplomàtics perquè així estalvia diners

El president dels EUA respon a l'expulsió dels 775 diplomàtics nord-americans dient que se sent "molt agraït" perquè volia "reduir costos"

Com si fos el món al revés, el president dels Estats Units, Donald Trump, va agrair dijous al seu homòleg rus, Vladímir Putin, l'expulsió dels seus propis diplomàtics del país. Quan un periodista va preguntar-li si tenia una resposta a la iniciativa de Putin, Trump va dir: "No. Vull donar-li les gràcies perquè estem intentant reduir les despeses en nòmines. [...] Estic molt agraït que hagi expulsat un gran nombre de persones, perquè ara hem de pagar menys nòmines... No hi ha cap motiu perquè tornin". "Estalviarem molts diners!", va concloure el president.

A finals del mes passat, Vladímir Putin va anunciar que les ambaixades i consolats dels Estats Units a Rússia haurien de retirar 775 diplomàtics i personal tècnic. Va ser la resposta del Kremlin a l'aprovació al Congrés nord-americà de les noves sancions contra Rússia pel seu suposat intent d'interferir en les eleccions generals del novembre de l'any passat als EUA. Trump s'havia oposat a les sancions tal com estaven formulades, però el Congrés va aprovar el projecte de llei amb un nombre de vots superior als dos terços, impedint que el veto presidencial tingués poder.

Els comentaris de Trump han suposat un xoc per als funcionaris del departament d'Estat, que conformen el gruix del personal de les ambaixades. Alguns diplomàtics que van parlar amb el 'Washington Post' a canvi de conservar l'anonimat, van mostrar-se consternats per les paraules del president perquè, de manera sarcàstica o no, suggereixen que considera que els funcionaris de les ambaixades malbaraten els diners o que hi havia massa diplomàtics en un país com Rússia.

Fins al moment no hi ha hagut cap reacció oficial del departament d'Estat; però no s'espera que els comentaris de Trump modifiquin els plans dels Estats Units de presentar una resposta formal a Moscou l'1 de setembre, tal com va informar el secretari d'Estat, Rex Tillerson, al ministre rus d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, durant una reunió diumenge passat a les Filipines.

Encara no està clar com es portarà a terme la reducció de personal que exigeix Rússia. Una qüestió clau és si la reducció només afectarà els nord-americans que es troben a Rússia o també el personal contractat localment a l'ambaixada i als consolats. Una reducció del personal nord-americà probablement arribaria als oficials consulars, que processen visats per als russos que volen visitar els Estats Units.