Trump qualifica de "notícia falsa" l'entrevista en què humiliava Theresa May a 'The Sun'

El president nord-americà assegura que Theresa May és una "dona fabulosa que fa una feina magnífica"

Theresa May ha acotat el cap i ha preferit ignorar la humiliació pública i duríssima que el president nord-americà, Donald Trump, li ha infligit aquest divendres en una entrevista a 'The Sun' en què assegurava que el Brexit suau que May persegueix podria "matar" la possibilitat d'un acord de lliure comerç entre els Estats Units i el Regne Unit, una vegada es formalitzi la sortida de Londres de la Unió Europea (UE). Per la seva banda, Trump ha parlat de "notícia falsa", perquè la versió publicada pel diari del grup Murdoch no incloïa els "comentaris positius" que havia fet sobre May.

De fet, Trump ha interactuat amb el periodista de 'The Sun' i li ha preguntat directament si no havia dit "coses maques" de Theresa May. El cap de política del diari li ha contestat: "Sí, i les he explicat". "On?, a internet", ha continuat Trump. I ha aprofitat per elogiar un cop més May: "És una autèntica professional. Quan ens hem vist aquest matí li he dit: «Em vull disculpar, perquè he dit de tu coses molt positives». I ella ha contestat: «Oh, no et preocupis, només és la premsa».  

En la conferència de premsa conjunta que els dos mandataris han celebrat aquesta tarda de divendres a Chequers –la residència de camp de la 'premier'–, May ha destacat que han acordat "buscar" l'acord bilateral de comerç i que "el pla aprovat a Chequers la setmana passada" ho farà possible. Justament el contrari del que Trump afirmava a 'The Sun'. En aquest sentit, Trump s'ha limitat a assegurar: "El que faci el Regne Unit ens estarà bé. Però assegureu-vos –li ha advertit a May– que podeu comerciar amb nosaltres". Trump ha aprofitat per atacar la Unió Europea: "Ens tracta molt malament, perquè no tenim un tracte just ara amb la Unió. La Unió tracta els Estats Units horriblement i això ha de canviar. I si no canvia, pagaran un preu molt elevat i ells saben quin preu serà. Els ens imposen unes tarifes [duaneres] molt més elevades que nosaltres a ells. L'any passat vam perdre 151.000 milions de dòlars".

Trump també ha sigut interrogat sobre els punts de vista exposats quant a l'emigració, i no ha utilitzat cap subterfugi en aquesta ocasió, sinó que s'hi ha refermat: "L'emigració ha sigut molt negativa per a Europa." May, tímidament, ha assegurat que el Regne Unit està orgullós de la seva història "d'acceptar la immigració".

Tot plegat, tant la intervenció de May com la de Trump són un perfecte exemple d'hipocresia o, potser, de diplomàcia. O de totes dues coses, un excés d'elogis desmesurats de l'un cap a l'altre. Així, a Trump li ha faltat temps per qualificar May "de dona increïble, que està fent una feina magnífica". I ha continuat: "Haig de dir que he conegut Theresa May molt millor en dos dies que en un any i mig". I ha insistit que és una "dona fabulosa que està fent una feina magnífica". 

Malgrat això, el mal contra May sembla fet i el to emprat per Trump, més enllà del xou, deixava entreveure un punt de preocupació sobre el rumb que pot prendre el Brexit. Quant a May, sensació d'alleujament, perquè el president nord-americà no ha insistit en les crítiques. Ras i curt, un espectacle ensucrat cent per cent Trump, amb Theresa May fent d'acompanyant en què no ha faltat la invectiva contra el periodista de la CNN. "No admeto preguntes de la CNN, això són notícies falses, anem amb Fox News", la cadena d'ultradreta que li dona suport incondicional.