Trump: "Una guerra comercial és bona i fàcil de guanyar"

Washington imposarà aranzels per a l'acer i l'alumini de la Xina

Fidel al seu lema d''Amèrica primer', Donald Trump afirma que les "guerres comercials són bones i fàcils de guanyar" quan els Estats Units perd milers de milions de dòlars fent negocis a l'exterior. En un tuit, el president es reafirma així en què "la setmana que ve" aprovarà aranzels del 25% a les importacions d'acer i del 10% a les d'alumini d'alguns països, i que estaran en vigor "per un llarg període de temps".

En una trobada amb empresaris de les principals indústries de la siderúrgia, el president ha evitat esmentar on situarà la duana, però en un informe del departament de Comerç s'apuntava directament com a "gran responsable" la Xina. Les conseqüències directes de l'anunci s'han deixat notar a les borses, on el dòlar ha caigut davant de l'euro i es canvia  a 0,8152 euros, davant els 0,8201 de la jornada anterior.

La desprotecció del proteccionisme

 "un comerç injust i unes males polítiques amb països arreu del món". En el mateix tuit, el president ha assegurat: "No hem de deixar que el nostre país, les nostres empreses i els nostres treballadors perdin més avantatge. Volem un comerç lliure, just i intel·ligent!".

Amb els aranzels, Washington busca que l'entrada d'acer i alumini provinents de la Xina, el Brasil, l'Índia, Rússia i Corea del Sud no sigui tan barata i, per tant, les empreses nord-americanes que manufacturen al país acabin triant productes locals. L'anunci suposa un pas endavant en la seva retòrica de nacionalisme i proteccionisme comercial, amb mesures contundents que els analistes adverteixen que poden obrir una guerra comercial internacional en forma de repressió dels països afectats.

Trump ja havia ordenar al gener imposar restriccions a les importacions de rentadores i panells solars, però les mesures anunciades contra el metall i l'acer, segons els analistes, tenen molt més impacte pel volum de negoci que generen aquests sectors.