Publicitat
Publicitat

Trump no descarta presentar-se com a independent si no és el candidat republicà

Els 17 aspirants conservadors a la presidència dels Estats Units prometen posar fi a l'acord nuclear amb l'Iran si entren a la Casa Blanca per les eleccions del 2016

El magnat immobiliari Donald Trump ha obert la porta aquest dijous, en el debat televisat de les primàries del Partit Republicà, a presentar-se com a candidat independent per a un tercer partit si no és designat pels conservadors per optar a la Casa Blanca a les eleccions del 2016.

"Si sóc nominat –en el Partit Republicà– no em presentaré com a independent", ha dit Trump de manera ambigua. El magnat no ha amagat la seva cara més polèmica durant el debat i, preguntat per alguns dels seus comentaris despectius cap a les dones, ha respost que "el gran problema dels Estats Units és la correcció política", un comentari que ha arrencat aplaudiments entre el públic present en el debat: "No tinc temps per ser sempre políticament correcte, aquest país té seriosos problemes. Ja no guanyem. Perdem contra la Xina, contra Mèxic, contra tot el món en temes comercials. Jo dic el que dic i, si no t'agrada, ho sento", ha afirmat Trump.

El magnat ha rebut la rèplica del senador per Kentucky Rand Paul, que l'ha acusat d'"estar acostumat a comprar polítics", i ha recordat que el magnat ha estat donant, en el passat, de les campanyes dels demòcrates Bill i Hillary Clinton.

El primer debat entre els deu aspirants republicans –d'un total de 17– més ben situats a les enquestes s'ha celebrat a Cleveland (Ohio), organitzat per la cadena Fox i enmig d'una gran expectació mediàtica.

El debat ha començat a les 21.00 hores de la costa est dels EUA –03.00 hores de la matinada, hora catalana– al pavelló Quicken Loans Arena, al mateix lloc on l'any que ve tindrà lloc la convenció per escollir el candidat republicà a la Casa Blanca.

Els deu aspirants s'han situat davant un faristol d'acord amb l'ordre en què apareixen a les enquestes, amb Trump, que lidera tots els sondejos, al centre.

Hores abans, els set candidats més mal situats als sondejos han tingut l'oportunitat, també, de debatre en el mateix escenari.

Els candidats republicans prometen posar fi a l'acord nuclear amb l'Iran

Els 17 candidats de les primàries republicanes s'han oposat en bloc a l'acord nuclear amb l'Iran i han promès posar fi a aquest pacte immediatament si un conservador aconsegueix arribar a la Casa Blanca a les eleccions del 2016.

"L'Iran no és un lloc en el qual hauríem de negociar. El meu primer dia a la Casa Blanca jo posaria fi a l'acord nuclear, demanaria al Congrés més sancions i convenceria els nostres aliats de fer el mateix", ha dit Scott Walter, governador de Wisconsin i tercer en els sondejos.

"Aquest acord és dolent pel que fa a l'Iran i també respecte a l'Estat Islàmic. Està tot unit. És un exemple de la política fallida d'Obama", ha afegit Walter.

L'exgovernador de Florida i segon a les enquestes, Jeb Bush, ha defensat que, per honorar els que van morir a la guerra de l'Iraq (2003-2011), iniciada pel seu germà, l'expresident George W. Bush, s'ha d'eliminar l'acord amb l'Iran i combatre els jihadistes de l'Estat Islàmic (EI) "amb totes les eines possibles".

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee, que ha assegurat que la fèrria oposició republicana a l'acord nuclear no és partidista, sinó que el desacord radica en el fet que Obama "no ha aconseguit res i l'Iran ho ha aconseguit tot".

L'únic matís l'ha introduït el senador per Kentucky i polític llibertari Rand Paul en afirmar que "no crec que el president Obama negociés des d'una posició de força, però jo no renuncio a negociar; el que li ha passat a ell és que ha donat molt i massa aviat".

Com ha quedat palès aquest dijous en els dos debats republicans, els aspirants conservadors, igual que els republicans del Congrés, s'oposen radicalment a l'acord aconseguit al juliol a Viena entre l'Iran i les potències del Grup 5+1 –els Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya.