Publicitat
Publicitat

CURSA A LA CASA BLANCA

Trump insta els propietaris d’armes a frenar Clinton

El candidat republicà, incapaç d’evitar la polèmica, desencadena una nova tempesta política

Només un dia. Donald Trump ha fracassat en l’intent d’impulsar la seva campanya després d’una setmana difícil pel rebuig als seus atacs contra la família d’un soldat nord-americà musulmà mort a l’Iraq i les mostres de divisió dins del Partit Republicà per la seva candidatura. El discurs del magnat sobre el programa econòmic de dilluns, que pretenia capgirar els mals sondejos dels últims dies, va quedar eclipsat just l’endemà per una nova polèmica derivada de les seves declaracions. Aquest cop, sobre la seva contrincant, la demòcrata Hillary Clinton.

El magnat immobiliari novaiorquès va suggerir que els propietaris d’armes podrien frenar Clinton si guanya les eleccions i opta per jutges del Tribunal Suprem partidaris d’un augment del control d’armes. Trump ha repetit més d’una vegada que la candidata demòcrata vol abolir la Segona Esmena [la que defensa el dret de portar armes]. Clinton, però, va negar aquesta afirmació en el seu parlament en la convenció demòcrata de fa dues setmanes. “Si ella aconsegueix escollir els seus jutges, no s’hi podrà fer res, amics”, va dir en un míting a Wilmington, Carolina del Nord. “Tot i que potser la gent de la Segona Esmena [els propietaris d’armes] sí que podrà, no ho sé”.

Un tempesta política més

Les seves paraules van crear de seguida una tempesta política, l’enèsima des de l’inici de la cursa presidencial, ja que van ser interpretades com una crida a utilitzar la violència contra la seva rival o els jutges. “Una persona que vol ser president dels Estats Units no hauria d’incitar a la violència”, va tuitejar Clinton, i el seu director de campanya, Robby Mook, va qualificar el comentari de l’aspirant republicà de “perillós”. El Servei Secret -encarregat de protegir el president i els candidats presidencials- va afirmar en el seu compte que és “conscient dels comentaris realitzats” per Trump. Però no va aclarir si prendria cap mesura sobre aquesta qüestió.

Durant les primàries republicanes, Trump ja va rebre crítiques per incitar a la violència contra els manifestants que protestaven en els seus mítings. I, en la convenció republicana, ni ell ni altres líders republicans van fer res per aturar els crits “a la presó” contra Clinton.

Trump i els seus defensors van respondre a les múltiples reaccions d’indignació dient que es referia al “poder polític” que tenen els defensors del dret a portar armes amb el seu vot. “No es pot fer cap altra interpretació”, va dir en una entrevista a la cadena de televisió Fox News. L’exalcade de Nova York, Rudy Giuliani, que des del principi ha donat suport a l’empresari immobiliari, va afirmar que només uns mitjans “corruptes” podien interpretar que Trump havia instat a “assassinar” Clinton.

Un mateix patró

La campanya del republicà ja fa temps que acusa els mitjans de comunicació de partidistes pel que fa a la seva candidatura i de malinterpretar les seves declaracions. Tot i així, com va apuntar ahir el diari The Washington Post, les polèmiques creades per Trump s’acumulen i segueixen sempre un mateix “patró”. Primer, el magnat de la immobiliària fa un comentari incendiari que provoca reaccions indignades i titulars a tots els mitjans. I, després, ell mateix i els seus seguidors acusen els periodistes de distorsionar les seves paraules o de no entendre el seu sarcasme.

Això és el que, segons la seva campanya, va passar quan es va burlar d’un periodista discapacitat, quan va instar Rússia a piratejar el correu electrònic de Clinton o quan, la setmana passada, va demanar fer fora un nadó d’un míting. Sigui com sigui, la nova controvèrsia dóna més munició als demòcrates, i alguns republicans que s’han pronunciat contra el seu candidat asseguren que Trump no pot evitar la polèmica i “no té el temperament” per ser president dels Estats Units.

Tres debats presidencials

Tant Hillary Clinton com Donald Trump han acceptat participar en tres debats presidencials. El candidat republicà a la Casa Blanca, però, va assegurar a la revista Time que potser demanarà un canvi en les regles dels cara a cara que es faran el 26 de setembre i el 9 i 19 d’octubre. “He de veure qui seran els moderadors. Alguns moderadors serien inacceptables”, va advertir. Trump va boicotejar un debat de les primàries republicanes perquè considerava que la moderadora, una periodista de la cadena Fox, “estava predisposada en contra seva”.