Trump "reprograma" la cimera del 12 de juny amb Corea del Nord

La Casa Blanca diu després de rebre l'emissari de Kim que la trobada de Singapur se celebrarà

El president nord-americà, Donald Trump, va afluixar ahir la tensió amb Cora del Nord al voltant de la seva trobada amb Kim Jong-un, amb qui finalment ha accedit a reunir-se el pròxim 12 de juny a Singapur. La Casa Blanca va escenificar la reconducció de les converses –que fa deu dies havien quedat en l’aire– amb l’arribada d’un antic superespia que va lliurar a mans de Trump una carta del líder suprem coreà. Com si fos un dels seus xous de televisió, Trump va anunciar després que la cimera de Singapur “ha tornat a ser programada”.

El protocol de seguretat, però, evidenciava la desconfiança: la carta va ser revisada pels guardaespatlles del president abans que li fos lliurada. I és que l’enviat nord-coreà, Kim Yong-chol, vicepresident del Comitè Central del Partit dels Treballadors, és un vell conegut dels serveis secrets nord-americans. Antic general i membre del cercle de confiança més íntim de Kim, l’emissari va dirigir durant anys l’espionatge de Pyonyang. Se li atribueix l’organització de l’atac del 2010 contra el vaixell militar sud-coreà 'Cheonan', en què van morir 46 mariners. També sota la seva direcció s’haurien produït atacs informàtics a gran escala, com el que va afectar Sony Pictures el 2014 abans de l’emissió d’una sèrie política satírica sobre Kim.

L’exespia es va convertir en mà dreta del Líder Suprem i després en l’interlocutor amb l’administració nord-americana. Dimecres i dijous es va reunir amb Mike Pompeo a Nova York. La cita preparatòria va servir per desencallar la trobada de Singapur. El contingut de la carta no s’ha fet públic, però segons alguns mitjans nord-americans expressa la voluntat de Kim de reunir-se amb Trump tot i que sense fer noves concessions en el tema més sensible: la desnuclearització.

Sense full de ruta

Trump va anunciar abruptament fa deu dies que anul·lava la cimera, i la visita de l’exespia ha sigut tot un esdeveniment: es tracta del primer alt representant del règim nord-coreà que trepitja la Casa Blanca des de l’any 2000.

Tot i l’expectació que s’ha creat, de moment no hi ha un full de ruta per a la cimera ni per a les bases d’un acord. Washington vol que Cora del Nord abandoni el seu arsenal nuclear a canvi d’aixecar les fortes sancions comercials sobre el país, però Kim ha enviat fins ara missatges contradictoris. Trump també ha desconcertat la diplomàcia retirant-se de l’acord nuclear amb l’Iran.