ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 06/08/2016

Trump s’enfonsa per la polèmica i la divisió entre els republicans

Els seus atacs als pares d’un soldat nord-americà musulmà i a líders del seu partit li passen factura

Núria Ferragutcasas
3 min
Donald Trump, en un míting a Maine, ha perdut suport entre els votants, segons les últimes enquestes.

WashingtonDonald Trump s’ha enfonsat en els últims sondejos electorals. Els seus enfrontaments amb els pares d’un soldat nord-americà i amb líders republicans -que evidencien encara més la fractura dins del seu partit- han començat a passar-li factura. El candidat presidencial republicà està ara a set punts de mitjana en intenció de vot per sota de la seva rival demòcrata, Hillary Clinton.

El seu anomenat efecte tefló, és a dir, la capacitat per repel·lir les polèmiques i escàndols, en l’argot polític americà, comença a perdre força. Aquesta expressió, encunyada als anys 80 per descriure el president nord-americà Ronald Reagan, fa referència al nom en què es coneix una matèria plàstica similar al polietilè i que, entre altres coses, s’utilitza en olles i paelles per evitar que el menjar s’hi enganxi.

“Podria parar-me a la meitat de la Cinquena Avinguda [de Nova York] i disparar a la gent i no perdria votants”, va afirmar Trump al gener per vanar-se de la immunitat de les seves polèmiques declaracions. De fet, durant mesos, va ser així. Res del que deia, per controvertit que fos, va impedir que guanyés primària rere primària i es fes, finalment, amb la candidatura a la Casa Blanca republicana.

Votants menys indulgents

La campanya presidencial, però, ja ha deixat enrere les primàries, i el votant de l’elecció general no sembla que sigui tan indulgent amb el magnat immobiliari. Els últims sondejos, que recullen els dies dels polèmics atacs de Trump als pares d’un soldat nord-americà musulmà que va morir a l’Iraq, han revelat un gran increment d’intenció de vot per Hillary Clinton, i alguns la situen 10punts per sobre del seu oponent.

De fet, Clinton ja havia millorat a les enquestes gràcies a l’anomenat rebot de la convenció, un augment en els sondejos que un candidat presidencial obté després de la convenció del seu partit. Trump també va tenir el seu, però el de Clinton ha sigut molt més fort. “La seva crítica a la família del soldat nord-americà musulmà i la seva nova baralla amb el lideratge republicà han agreujat els seus problemes, que van més enllà del rebot de la convenció de Clinton”, afirma Nate Silver, analista d’enquestes i director de la web FiveThirtyEight.

“Vostè no ha sacrificat res ni ningú”, va dir l’advocat Khizr Khan, pare del soldat caigut en una emotiva intervenció durant la convenció demòcrata celebrada a Filadèlfia la setmana passada. Khan va criticar, amb la constitució nord-americana a la mà, els atacs de Trump a la comunitat musulmana.

La resposta del republicà no es va fer esperar i en una entrevista a la televisió ABC va insinuar que la dona de Khan, que era al costat del seu marit quan va fer el seu parlament, no va dir res perquè “no se li va permetre”. La seva frase es va interpretar de seguida com un atac, ja que era una clara al·lusió al fet que per la seva condició de musulmana el seu marit no li deixés obrir la boca. “Mira la seva dona, allà dreta. No tenia res a dir [...]. Potser no se li va permetre dir res”, va dir.

Aquest enfrontament de Trump amb Khan no sols ha malmès les opcions de victòria del candidat republicà sinó que també ha evidenciat que el Partit Republicà continua dividit malgrat els esforços de fa dues setmanes per escenificar unitat a la convenció republicana. Molts dels seus líders no amaguen que no senten cap entusiasme pel seu candidat i alguns, fins i tot, l’han criticat o s’han distanciat d’ell. El senador d’Arizona i excandidat presidencial republicà, John McCain, va condemnar dimarts durament les paraules de Trump contra la família Khan. I el president de la Cambra de Representants, el també republicà Paul Ryan, dies després, va assegurar que el seu suport a l’aspirant republicà “no era un xec en blanc”.

Trump, per la seva part, es va negar a donar suport a McCain i Ryan, que aquest mes fan front a unes primàries. “M’agrada Paul [Ryan], però aquests són moments horribles per al nostre país. Necessitem un lideratge molt fort. Un lideratge molt, molt fort. No puc encara [donar suport a Ryan]”, va explicar Trump dimecres durant una entrevista amb el diari The Washington Post.

Trump i la majoria al Congrés

La fractura entre els republicans, doncs, es manté. Les bases i la majoria dels votants conservadors són grans defensors del seu candidat. Les elits del partit, en canvi, en recelen i cada cop estan més preocupades pels efectes que pugui tenir Trump en les eleccions a les dues cambres del Congrés que se celebren el mateix dia que les presidencials, el 8 de novembre.

La controvertida candidatura de l’empresari i expresentador d’un reality show posa en perill les majories que tenen els republicans tant a la Cambra de Representants com al Senat. De fet, senadors republicans en estats frontissa -on els votants es poden decantar tant pels republicans com pels demòcrates- intenten desmarcar-se tant com poden de Trump.

stats