Publicitat
Publicitat

Trump signa noves sancions a Rússia

El president valida la decisió del Congrés nord-americà de castigar el Kremlin per haver interferit a les eleccions i tensa la crisi diplomàtica entre les dues potències

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat aquest dimecres la llei que imposa noves sancions a Rússia, tal com ha confirmat un funcionari de la Casa Blanca. Les noves penalitzacions van ser aprovades la setmana passada en el Congrés nord-americà, com a càstig al govern rus per les ingerències en les eleccions presidencials del 2016, l'annexió de Crimea i altres violacions de les normes internacionals.

Trump, que des que va ser nomenat ha deixat clar que volia millorar les relacions amb Rússia, ha acceptat a contracor les noves sancions del Congrés, que també inclouen penalitzacions per a l'Iran i Corea del Nord. El projecte de llei tenia prou suport a la cambra per limitar també el poder del president per retirar les sancions.

Tot i que la Casa Blanca ja havia assegurat que el president tenia previst firmar la nova llei, Rússia encara tenia l'esperança que no ho faria. Aquest matí mateix, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, deia que creien que era important saber què pensa Trump "de les sancions i de les perspectives de les relacions bilaterals" perquè des de Moscou consideren que "hi ha certes contradiccions en les declaracions que s'emeten des de la Casa Blanca".

Entre els missatges confusos hi ha les declaracions del secretari d'Estat Rex Tillerson, que va dir als periodistes dimarts que ell i Trump no creuen que les noves sancions "ajudin els esforços per millorar les relacions". En contraposició, el vicepresident Mike Pence ha assegurat des dels Balcans, on es troba de visita oficial, que Trump i el Congrés parlen "amb una veu unificada". 

El desig de Trump de tenir millors relacions amb Moscou s'ha vist obstaculitzat per la trama russa, l'escàndol que ha tret a la llum que Rússia va interferir per ajudar els republicans contra la candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton. Moscou nega qualsevol intromissió i Trump nega qualsevol connivència entre el seu equip de campanya i el Kremlin.