ESTATS UNITS
Internacional 19/07/2018

Trump vol una segona trobada amb Putin

El president rus acusa “algunes forces dins dels EUA” d’intentar danyar la relació dels dos països

Ara
3 min
El secretari d'Estat dels EUA Mike Pompeo i el president Trump aquest dijous durant una reunió a la Casa Blanca

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, i el president rus, Vladímir Putin, van acusar ahir algunes forces de dins dels Estats Units d’intentar fer malbé “el gran èxit” que consideren que va suposar la seva primera cimera, i van dir que esperen celebrar una segona reunió. Trump ho va anunciar, com és habitual en ell, via Twitter, mentre que el mandatari rus ho va dir durant la reunió que va mantenir ahir a Moscou amb ambaixadors russos a l’estranger i la cúpula del ministeri d’Exteriors.

Poc després, un portaveu del govern nord-americà va confirmar que Putin visitaria la Casa Blanca per celebrar aquesta segona trobada a la tardor. Un anunci que va sorprendre fins i tot el cap d'intel·ligència dels Estats Units, Dan Coats, que estava ahir al vespre en un Forum sobre seguretat quan la presentadora, Andrea Mitchel, li va dir que Putin visitaria la casa Blanca a la tardor. "Digues-ho una altra vegada?", va respondre, aixecant el riure de tota l'audiència. "Ok, això serà especial", es va limitar a afegir.

“La cimera amb Rússia va ser un gran èxit, excepte per al veritable enemic del poble, els mitjans de notícies falses. Estic desitjant [celebrar] la nostra segona trobada perquè puguem començar a implementar algunes de les moltes coses discutides”, va tuitejar Trump, sense oferir cap més detall. En un altre tuit, el mandatari va mencionar diverses qüestions que es van debatre, segons ell, en aquella reunió, com ara la lluita contra el terrorisme, la seguretat d’Israel, la proliferació nuclear, Ucraïna, els ciberatacs, la pau al Pròxim Orient i Corea del Nord. “Hi ha moltes respostes a aquests problemes, algunes de fàcils i altres de difícils, però totes poden ser solucionades”, va afegir.

En la cimera de dilluns passat a Hèlsinki, Trump va desencadenar la polèmica quan va desautoritzar els informes de les seves agències d’intel·ligència sobre la ingerència de Moscou en les eleccions presidencials del 2016, que ell va guanyar. Davant l’allau de crítiques, l’endemà mateix Trump va matisar les seves declaracions per assegurar que s’havia expressat malament i que creia que Rússia sí que havia interferit. Dimecres a la nit, en una entrevista a CBS News, va anar més enllà i va assegurar que a la reunió li va dir a la cara a Putin que no toleraria cap ingerència russa, i va responsabilitzar el líder rus de les intromissions, “com a responsable de tot el que passa al seu país”.

Però ahir, de nou, tornava a parlar de l’èxit de la reunió i criticava “els mitjans de notícies falses que volen veure una gran confrontació amb Rússia”.

Des de Moscou, Putin feia un discurs similar. El líder rus va criticar les “poderoses” forces nord-americanes que intenten sabotejar els èxits de la cimera, però va advertir que de totes maneres les relacions entre els EUA i Rússia han començat a millorar. “En general la reunió va ser un èxit i va conduir a alguns acords útils”, va dir Putin, també sense especificar.

“Veiem que hi ha forces als EUA que casualment estan disposades a sacrificar les relacions entre Rússia i els EUA per les seves ambicions en una batalla política interna als Estats Units”, va afegir. Putin no va dir noms, però va parlar de polítics nord-americans que van posar els seus “interessos de partit petit” per damunt dels del país, i que segons ell van intentar posar al cap de milions de ciutadans “històries que no responen a cap lògica”, en al·lusió a les suposades ingerències russes.

Rebuig a la petició de Putin

Mentrestant, els demòcrates seguien demanant que l’intèrpret de rus que va estar present en aquella reunió testifiqués per explicar de què havien parlat durant dues hores a soles Putin i Trump. El Pentàgon només deia que “quan es puguin donar més detalls” els donaran.

Ahir Trump va rebutjar la petició de Putin d’interrogar ciutadans dels EUA a canvi de permetre l’accés als 12 espies russos imputats en la investigació nord-americana. La petició, formulada a Hèlsinki, havia desfermat també la ira als EUA.

stats