Publicitat
Publicitat

Trump, veritat o mentida?

Com que el candidat republicà promet la "veritat", confrontem algunes afirmacions del discurs de Cleveland amb la realitat

• "Els homicidis van augmentar l'any passat un 17% a les 50 ciutats més grans d'Amèrica. És l'increment més gran en 25 anys"

Aquesta estadística es basa en un anàlisi preliminar de dades sobre la delinqüència que ha donat a conèixer el departament de Justícia, i el que reflecteix en realitat és un augment dels homicidis en algunes grans ciutats. Es deixa de banda la davallada en d'altres, com la ciutat de Nova York, que va registrar una caiguda del 25% dels homicidis els primers tres mesos de 2016.

_____

• "A la capital del país, els homicidis han augmentat en un 50%. Gairebé el 60% a Baltimore"

Aquestes estadístiques es basen en una anàlisi feta per 'The Washington Post', que no va trobar un patró clar sobre en quines ciutats van augmentar els homicidis.

_____

• "A la ciutat natal del president, Chicago, més de 2.000 persones han estat víctimes de tirotejos aquest any. I gairebé 4.000 han mort a l'àrea de Chicago des que va assumir el càrrec"

Això és cert en bona part. La policia de Chicago informa que fins ara, aquest 2016, hi ha hagut 2.242 tirotejos. I si bé no està clar exactament què vol dir "l'àrea de Chicago" per Trump, la xifra recolliria els assassinats registrats des de principis del 2009.

_____

• "El nombre de policies morts en acte de servei s'ha incrementat en gairebé un 50% respecte d'aquest mateix moment de l'any passat".

La pàgina oficial que recorda la memòria dels agents morts informa que són 68 els policies que han mort fins ara aquest 2015, gairebé els mateixos que van morir (69) en el mateix període de l'any passat.

• "Prop de 180.000 immigrants il·legals amb antecedents penals, amb una ordre d'expulsió del país, estan en llibertat avui i amenacen ciutadans pacífics"

Aquestes xifres provenen d'un informe del Departament de Seguretat Nacional, que va informar al Congrés l'any passat que gairebé 1 milió d'immigrants indocumentats tenien ordre de deportació però es van quedar al país. Trump no diu que la majoria dels 180.000 estan acusats de crims no violents.

_____

• "El nombre de noves famílies d'immigrants il·legals que han travessat la frontera aquest any ja supera la suma total del 2015"

Això és cert, d'acord amb els informes de la policia fronterera, que indica que més de 51.000 famílies han estat detingudes a la frontera en els primers nou mesos de l'any fiscal, en comparació amb les 40.000 de l'anterior. Però la xifra és inferior al 2014, quan una gran crisi migratòria protagonitzada per famílies va provocar un gran enrenou polític.

_____

• "Gairebé 4 de cada 10 nens afroamericans viuen en la pobresa, mentre que el 58% de joves afroamericans estan a l'atur"

D'acord amb l'Oficina d'Estadística, la taxa d'atur dels afroamericans en edats entre 16 i 19 anys  el mes de juny va ser del 31,2% (entre els blancs de la mateixa edat, que va ser del 14,1%).

_____

• "Els ingressos familiars s'han reduït més de 4.000 dòlars des de l'any 2000"

Això és cert. L'ingrés mitjà per llar el 2000 va ser de 57.724 dòlars; el 2014, l'última dada disponible, era de 53.657 dòlars.

_____

• "El president Obama ha duplicat el nostre deute nacional fins a més de 19 bilions de dòlars, i continua creixent"

El deute nacional era de 10,6 bilions de dòlars el dia que Obama va assumir el càrrec. Va ser de 19,2 bilions de dòlars a l'abril, per tant, no és doble, però gairebé.

_____

• "El 2009, pre-Hillary, l'Estat Islàmic (EI) ni tan sols era al mapa. Líbia cooperava. Egipte era un país pacífic. L'Iraq registrava una gran reducció en la violència. L'Iran estava patint amb les sancions. Síria estava sota control".

Trump té bàsicament raó. No obstant això, Líbia, Síria i Egipte van viure la Primavera Àrab, una circumstància que no té res a veure amb el fet que Obama i Clinton estiguessin al poder. Les sancions a l'Iran s'estaven intensificant en aquell moment, es van endurir sota l'administració Obama i això va forçar Teheran a asseure's a la taula de negociacions, que va culminar amb l'acord de l'any passat.

_____

• "La meva oponent ha demanat un augment del 550% del nombre de refugiats sirians acollits als EUA, a més del flux massiu de refugiats que entren al nostre país sota el mandat del president Obama"

Això és cert, Hillary Clinton va dir al setembre que volia passar del que era una bona xifra, 10.000 refugiats sirians acollits, a 65.000. Però que això aniria acompanyat d'un enduriment en els processos de selecció per tenir totes les garanties de seguretat.