Internacional 13/03/2015

Tsipras es mostra "optimista" per desencallar el finançament a Grècia

El primer ministre grec demana a Europa "solidaritat" i no només obligacions. El líder de Syriza es reuneix amb el president de la Comissió Europea coincidint amb l'inici de les negociacions tècniques sobre el programa de reformes.

Laia Forès
3 min
Alexis Tsipras i Martin Schultz, aquest matí a Brussel·les. JULIEN WARNARD

Brussel·lesTot i la tensió entre el govern grec i els socis de l’euro, el primer ministre del país, Alexis Tsipras, és optimista respecte a les negociacions que estan en marxa per tancar un acord sobre el pla de reformes grec. “Sóc molt optimista. Sempre ho sóc i crec que trobarem una solució perquè ens interessa a tots”, ha dit Tsipras des de Brussel·les on aquest divendres s’ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “Crec que si hi ha voluntat política, tot és possible”, ha afegit.

Dimecres van començar les negociacions tècniques per tancar l’acord sobre les reformes que ha de posar en marxa el país a canvi dels diners del rescat europeu. Sobre el paper, hi ha temps per arribar a un consens fins a finals d’abril però el govern hel·lè vol un avançament dels pagaments abans que s’acabi el març per fer front a les obligacions de devolució dels crèdits.

Les converses tècniques a Brussel·les i Atenes es mantenen entre representants hel·lens, la mateixa CE, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), amb la novetat de la participació del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), en el que ara s'ha rebatejat com "Grup de Brussel·les". Per arribar a un acord serà necessari que les dues parts consensuïn una llista de reformes que sigui acceptable tant per Atenes com per als creditors internacionals i de la zona de l'euro, i que el govern grec demostri que està disposat a aplicar-les.

Avançament dels pagaments

Algunes fonts comunitàries apunten a que si les converses tècniques avancen, a finals de la setmana que ve es podria tancar un prinicpi d’acord per desemborsar la totalitat o part dels 1.800 milions d'euros que queden al fons de rescat de l'eurozona o dels 1.900 milions d'euros que Atenes reclama al BCE procedent dels beneficis de les operacions amb bons hel·lens. Dijous i divendres hi ha cimera europea i els líders podrien aprofitar per prendre la decisió política. Tot dependrà, però, de com evolucionin en els propers dies les negociacions.

El líder de Syriza ha subratlllat que el problema de Grècia és un “problema europeu” i ha demanat als seus socis que no només exigeixin mesures difícils a Grècia sinó que ofereixin també la seva ajuda. “És el moment de donar un missatge d’esperança al poble grec, no només d’aplicar obligacions, aplicar obligacions i aplicar obligacions. S’ha de dinar el missatge de que les institucions europees donaran ajuda i solidaritat per superar aquesta situació tan dolenta”, ha assegurat Alexis Tsipras.

De la seva banda, Juncker ha dit que descarta totalment que les negociacions entre Grècia i l’Eurogrup no arribin a bon port. “Excloc per complet un fracàs. No vull un fracàs, vull que els europeus vagin junts. No és el moment de divisions sinó d’anar tots junts”, ha dit el president de la Comissió Europea abans de reunir-se amb Tsipras. No obstant això, Juncker ha admès que no està satisfet amb tot el que ha passat en les últimes setmanes. “Crec que no hem fet els progressos suficients”, ha dit.

En l’última reunió de l’Eurogrup, els socis de l’euro van retreure a Grècia estar perdent el temps i van pressionar l'executiu hel·lè perquè accepti que membres de la troica viatgin a Atenes, tot i la primesa de Tsipras de fer que els 'homes de negre' no tornessin a trepitjar el país. Al final, el nou govern grec ha hagut de fer concessions i marxa enrere en algunes promeses per poder arribar a un acord amb els socis de l’euro sobre el rescat.

Trobada amb Schulz

Tsipras també s'ha reunit a soles durant 15 minuts amb el president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, abans de donar pas a un parell de persones més dels seus gabinets. Les discussions s'han centrat en la situació de Grècia i del programa de reformes associat al segon rescat financer concedit a país, que des de dimecres és objecte de noves negociacions entre representants grecs i les institucions que formaven la troica.

stats