Publicitat
Publicitat

RESCAT A GRÈCIA

Tsipras accepta apujar més l’IVA en la negociació amb la ‘troica’

Grècia va presentar ahir un nou pla de reformes als seus creditors internacionals, la UE, el BCE i l’FMI. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, s’ha de reunir avui amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, a Brussel·les en el marc de la cimera entre la UE i la Celac, la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys.

Segons el diari grec Kathimerini, Atenes ha acceptat esmenar la seva primera proposta de reforma de l’IVA augmentant encara més l’impost, que quedaria en tres trams: fins al 7% per als llibres i el turisme, el 12% per a aliments i medicines i 23% per a la resta.

El govern grec també s’aproximaria a la postura dels creditors internacionals acceptant un superàvit primari (el que no té en compte el pagament del deute) pròxim a l’1% per a aquest any i al 2% per al vinent. Fins ara, el govern de Tsipras plantejava que fos el 0,6% aquest any i l’1% l’any vinent. Una altra de les propostes que inclouria el nou pla seria un increment en la contribució dels pensionistes a la sanitat, des del 4% fins al 6%.

Els creditors s’han limitat a fer el justificant de recepció: diuen que “estan estudiant la llista de contrapropostes” d’Antenes.

Tsipras va advertir, no obstant, que si no s’arriba a un acord sobre el rescat de Grècia (que expira a finals de juny i que deixaria Atenes sense cobertura financera per evitar la fallida) serà el principi de la fi de l’eurozona. La mateixa Merkel, dilluns des de la cimera del G-7 a Baviera, també va advertir que “el temps s’acaba” per mantenir Grècia dins de l’eurozona.

Grècia ja va ajornar la setmana passada un primer pagament de 300 milions d’euros a l’FMI, amb la intenció, segons va dir, de fer-lo efectiu a finals de juny, quan ha de retornar un total de 1.500 milions.