Publicitat
Publicitat

Tsipras diu que el pagament del deute ha de ser al centre de les negociacions

El primer ministre grec afirma que el 'no' és una proposta "per canviar Europa"

Alexis Tsipras s'ha felicitat avui per "la victòria de la democràcia", en referència al triomf rotund de l'opció del no en el referèndum per la proposta dels creditors grecs.

El primer ministre grec ha comparegut davant de la televisió per afirmar que la seva màxima prioritat és "retornar al sistema bancari grec la sostenibilitat", alhora que ha avançat que a partir de demà iniciarà una roda de contactes amb tots els líders polítics de Grècia. "El nostre país necessita unitat, cohesió i comunicació per superar les dificultats", ha afirmat.

"No hi ha solucions fàcils però sí solucions justes i viables", ha assegurat Tsipras. En aquest sentit, fent referència implícita al Fons Monetari Internacional ha apuntat que a partir d'ara  "el deute ha d'incloure's a les negociacions" que s'han de reprendre amb els creditors. L'organisme que dirigeix la francesa Christine Lagarde ja va advertir divendres que el deute de Grècia era inassumible perquè representa el 175% del seu PIB i el pagament dels interessos li resten capacitat de creixement a la seva economia.

"Amb aquesta decisió [el no al referèndum] el poble grec ha fet una proposta per canviar la política d'Europa, no ha estat una resposta a si Grècia ha de continuar dins o marxar de la Unió Europea, això està fora de lloc", ha afirmat el primer ministre. En canvi, Tsipras ha indicat que està preparat "per continuar una negociació creïble i fer unes reformes que s'acceptin per la societat grega".