EUROPA
Internacional 31/07/2015

Tsipras posa a prova el seu lideratge en una Syriza dividida

El líder grec proposa un referèndum intern o un congrés

Gerard De Josep
2 min
El primer ministre Tsipras fent el seu discurs davant del comitè central de Syriza, en un moment delicat per a la coalició, ahir.

AtenesA Syriza salten guspires. Alexis Tsipras no aconsegueix tancar de cap manera l’esquerda que travessa el partit de dalt a baix des que una trentena de diputats van decidir donar l’esquena al govern grec. Ho van fer votant en contra de les mesures imposades pels socis europeus com a condició prèvia per negociar un tercer programa de rescat. Ni apujar el to li ha servit de res, i això que el primer ministre ho tornava a provar ahir, com a última oportunitat, en el comitè central de la formació. “Si algú creu que es pot aconseguir alguna cosa millor amb un altre primer ministre i un altre govern que ho digui”, va etzibar als seus companys. A més, va qualificar d’“absurd” que hi hagi corrents diferents en un mateix grup parlamentari.

Com que la ferida és massa profunda, Tsipras va proposar dues opcions per afrontar-la. La primera, la seva aposta, implica firmar el rescat al mes d’agost i, un cop quedi solucionat, celebrar un congrés extraordinari al setembre en què es pugui debatre tot, amb calma i a llarg termini. Però si els crítics que li retreuen que està traint les seves arrels antiausteritat exigeixen solucionar ara el dilema sobre l’acord, Tsipras proposa consultar-ho en un referèndum entre els militants aquest mateix cap de setmana.

Més lideratge

Amb les dues opcions, Tsipras busca reforçar el seu lideratge. Des que Syriza va arribar al poder, s’han triplicat els militants, i la majoria li donen suport. Amb el model de congrés extraordinari, les bases hauran d’escollir nous delegats per al comitè central, i es preveu que l’ala esquerra del partit, que ara representa fins a un 30% dels membres, quedi molt debilitada.

Aquesta opció, a més, és la preferida per Tsipras, perquè permetria evitar l’escissió. Amb el referèndum, en canvi, l’escletxa s’evidenciarà encara més i previsiblement obligarà que un dels dos corrents, el governamental o el radical, abandoni el vaixell definitivament. És per això que la Plataforma d’Esquerres demanava un altre tipus de congrés, el permanent, que engloba només els delegats originals que ja eren part de la Syriza en els temps d’oposició.

Tensió al debat

Els díscols, però, van anar caient ahir un darrere l’altre. Rudi Rinaldi, que ja havia dimitit la setmana passada del secretariat polític, ho feia del comitè central afirmant que el país “s’encamina cap a un desastre nacional”. Durant l’acte, les acusacions i frases enverinades s’intercanviaven en un clima d’alta crispació. “A Grècia no hi ha democràcia, el que hi ha és la dictadura de l’euro”, deixava anar Panaiotis Lafazanis, exministre d’Energia i líder de la Plataforma d’Esquerres, i a qui responia amb forta hostilitat el ministre d’Estat, Nikos Pappàs. “Estava ansiós per sentir l’alternativa”, va dir irònicament, per després assegurar que amb la sortida de l’euro només se li fa el joc al ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, creant zones econòmiques especials amb monedes devaluades. A l’hora de tancar aquesta edició, el comitè encara no havia decidit la via que prendrà el partit, però Syriza ja no tornarà a ser la mateixa.

stats