GRÈCIA
Internacional 31/03/2015

Tsipras s’encalla en la llista de reformes

Les negociacions entre Atenes i Brussel·les, sense avenços significatius, entren en punt mort

Gerard De Josep
2 min
Tsipras, a la dreta de la imatge, parlant amb membres del seu govern ahir al Parlament grec.

AtenesNo atacar els socis i parlar més aviat poc de les negociacions. Aquesta és l’estratègia que va seguir ahir el primer ministre grec, Alexis Tsipras, durant el discurs que servia de tret de sortida a un debat parlamentari sobre la llista de reformes presentada al Grup de Brussel·les, conegut abans com a troica : la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i el Mecanisme Europeu d’Estabilitat. A diferència d’altres vegades, Tsipras va destinar tot el seu esforç a acusar l’anterior govern grec i a llançar preguntes a l’oposició per forçar-los a mostrar-se a favor o en contra de la seva acció al capdavant de l’executiu. “¿La llei per lluitar contra la crisi humanitària és allargar el rescat?”, els va deixar anar. “Busquem un acord just, però no ens rendirem”, va concloure fent referència a les exigències d’Europa, que condiciona el pagament dels trams restants del programa de rescat a la concreció de les reformes i la seva aplicació.

Les negociacions, que Tsipras va qualificar de “difícils”, “dures” i “sinceres”, havien de passar a un altre punt ahir amb l’entrega de la llista de reformes. Però no es van moure d’on eren. La llista, segons el ministeri de Finances grec, detalla la recaptació que l’estat hel·lè faria de 3.700 milions d’euros. I això tenint en compte algunes de les despeses socials promeses pel govern de Syriza, com el manteniment de la paga extra per als pensionistes que cobrin menys de 700 euros.

Els ingressos previstos provindran bàsicament de privatitzacions i ajustos fiscals. Només la venda del port del Pireu i de 14 aeroports regionals ja aportaria 1.500 milions d’euros a les arques públiques. La resta vindria a través de la lluita contra l’evasió fiscal i iniciatives per promoure la devolució dels deutes a Hisenda i la Seguretat Social.

La venda de llicències de televisió privada, que durant anys ha funcionat il·legalment, i la persecució del contraban de combustible i tabac són altres de les propostes que hi ha al document enviat als socis.

És la tercera vegada que aquesta llista s’amplia i s’envia a Europa perquè els socis demanen més concreció, i la resposta torna a ser la mateixa. Fonts oficials comunitàries afirmaven que “hi ha molta feina a fer”. Segons mitjans de comunicació locals, Grècia hauria enviat la llista a Brussel·les sense ser aprovada per l’equip tècnic a Atenes, mentre que fonts europees destacaven haver treballat tot el cap de setmana sense un document clar, només amb propostes vagues.

Poques vacances

El comissari europeu d’Afers Financers, Pierre Moscovici, va dir que hi ha equips treballant dia i nit per aconseguir un acord que mantingui Grècia a l’eurozona, tingui en compte “algunes qüestions socials” i detalli reformes “suficientment rigoroses i fortes per assegurar una posició creïble” del país a dins de la Unió.

Encara que molts esperaven un Eurogrup aquesta setmana, l’únic que hi haurà -si hi ha “progressos”-és una conferència telefònica del grup de treball de l’euro. La Setmana Santa, tant la catòlica com l’ortodoxa, es preveu moguda a Brussel·les i Atenes.

stats