Internacional 08/07/2015

Tunísia aixecarà un mur antijihadista a la frontera amb Líbia

La construcció tindrà 160 quilòmetres de llarg, comptarà amb diversos punts de control militar i estarà acabada a finals del 2015, segons el primer ministre del país, Habib Essid

Ara / Efe
2 min
Policies tunisians vigilen la platja de Susa, en un homenatge a les víctimes mortals de l'atemptat. MOHAMED MESSARA / EFE

BarcelonaTunísia ha anunciat plans per aixecar un mur al llarg de la seva frontera amb Líbia amb l'objectiu de frenar l'amenaça dels militants jihadistes. La construcció tindrà 160 quilòmetres de llarg, comptarà amb diversos punts de control militar i estarà acabada a finals del 2015, tal i com va explicar el primer ministre del país, Habib Essid, en un discurs televisat aquest dimarts a la nit.

El país nord africà va declarar l'estat d'emergència des de l'atemptat que aquest juny va deixar 38 morts en un complex turístic de la ciutat de Susa. La construcció del mur buscaria acabar amb l'arribada de terroristes com l'autor d'aquell atac, del qual se sospita que hauria rebut entrenament a Líbia. Les autoritats tunisianes, però, ja havien reforçat la seguretat després de l'atac Susa, desplegant més de 1.400 agents armats en els hotels i platges.

Organitzacions mundials, en contra de la nova llei antiterrorista

Coincidint amb l'anunci de la mesura, nou organitzacions internacionals de defensa dels Drets Humans han demanat aquest dimecres al parlament de Tunísia que rebutgi el nou projecte de llei antiterrorista que impulsa el govern i el moderi, ja que -consideren- retallarà drets fonamentals.

En una missiva enviada a la cambra, associacions com Amnistia Internacional (AI) o Reporters Sense Fronteres (RSF) adverteixen que "disposicions com l'arrest prolongat afebliran les garanties d'un procés normal per als inculpats en actes relacionats amb el terrorisme i autoritzarà la pena de mort".

El nou projecte de llei permetrà a la policia detenir qualsevol persona de manera preventiva i per un període màxim de 15 dies "amb el simple acord d'un procurador i sense compareixença de la persona davant un jutge". Durant aquest període, a més, el detingut no estarà autoritzat a comunicar-se amb un advocat ni amb la seva família, "el que augmenta el risc de maltractaments i tortura", opinen les nou organitzacions de defensa dels drets humans. La llei actual permet l'arrest preventiu, però el limita a un màxim de sis dies.

La nova norma es va presentar al parlament el passat 26 de març, tot just una setmana després que dos jihadistes matessin a 22 turistes estrangers al museu del Bardo de la capital, en el primer dels dos atemptats d'aquesta naturalesa que ha patit Tunísia en els tres últim mesos (el segon va ser el de Susa). El govern de Tunísia espera veure aprovada la nova llei abans de la celebració del 25 de juliol, data de la proclamació de la república tunisiana.

stats