Internacional 17/08/2016

Turquia alliberarà 38.000 reclusos per encabir a les presons els detinguts per colpisme

El sistema penitenciari del país ja estava desbordat abans de la purga contra els acusats de col·laborar amb Gülen

Lara Villalón
3 min
Gendarmes turcs a la presó de Silivri, la setmana passada.

IstanbulEl govern turc ha anunciat aquest dimecres que alliberarà 38.000 presos. El decret s’aplicarà als interns que van cometre crims abans de l’1 de juliol i, per tant, queden exempts els detinguts per causes relacionades amb el cop d’estat fallit del 15 de juliol.

La nova normativa s’aplicarà als presos que hagin complert la meitat de la pena o que els quedin dos anys o menys per poder sortir de la presó. Les persones afectades quedarien en llibertat condicional. El ministre de justícia, Bekir Bozdag ha publicat a Twitter que la mesura no és “una amnistia o un indult”, i que “inicialment” alliberaran 38.000 persones, donant a entendre que podrien ser més. La inventiva s’aplicarà a presos amb delictes menors i no afectarà condemnats per assassinat, violència domèstica, abús sexual, terrorisme o delictes contra l’Estat.

Les purgues massives després del cop d'estat fallit han agreujat el greu amuntegament de presos que pateixen les presons a Turquia. En una investigació de l’agència de notícies Reuters ha documentat que en algunes presos han de dormir per torns. El mes de març, el govern ja reconeixia que en aquestes instal·lacions hi havia 188.000 detinguts, 8.000 per sobre de la seva capacitat.

Imatge d'arxiu de la presó de Sincan, als afores d'Ankara.

Després del 15 de juliol, el govern ha detingut més de 35.000 persones per la seva presumpta vinculació amb l’ordre del clergue Fetullah Gülen, exiliat a Pennsilvània, a qui Ankara acusa d'estar darrere del cop d’estat.

El govern creu que seguidors del moviment de Gülen es van infiltrar en l’aparell de l’estat a través del cos policial, militar i judicial. Turquia ha demanat als Estats Units l’extradició de Gülen, que ha negat qualsevol participació al cop.

Aquest dimecres el govern també ha anunciat al 'Butlletí Oficial de l’Estat' l’ordre d’acomiadament de 2.360 policies, 100 militars i 196 treballadors del ministeri de Tecnologia de la Informació i Comunicació de Turquia (BTK). Tots els funcionaris de l’Estat relacionats amb les forces de seguretat que han sigut despatxats no podran tenir llicència d’armes ni de vol, i no podran treballar com a fundadors, socis o empleats d’empreses de seguretat privada.

Tanquen un diari prokurd

Dimarts la policia va irrompre a la redacció del diari d’esquerres prokurd Özgür Gündem, va requisar documents i va detenir 24 treballadors, entre els quals directius, periodistes i il·lustradors. Un dels caricaturistes, Dogan Güzel, té nacionalitat espanyola des del 2002, quan va fugir a Espanya i va demanar asil polític, per causa de la constant pressió i amenaça del govern turc per les seves publicacions.

El govern ha declarat la clausura "temporal" del diari i l’acusa de difondre “propaganda del grup terrorista” i “d’actuar com a òrgan oficial del PKK”, grup militant kurd a qui Turquia, la Unió Europea i el Estats Units consideren una organització terrorista.

El partit prokurd HDP i tercera formació política al Parlament ha declarat que el tancament d’Özgür Gündem és “inacceptable” i que atempta contra el “dret a la informació i a la llibertat d’expressió i pensament”.

"La premsa lliure no es pot silenciar", diu la pancarta en una protesta a Istanbul contra el tancament del diari Ozgur Gundem.

La clausura del diari no tindria relació amb la purga posterior al cop d’Estat, que ha afectat sobretot mitjans “presumptament” vinculats a Fethullah Gülen, però fa dies que responsables del partit del govern acusen el PKK de col·laborar amb els colpistes. En període d’estat d’emergència el govern ha tancat 130 mitjans de comunicació.

stats