Publicitat
Publicitat

Els turcs s'emboliquen amb la bandera

La demanda d'aquest símbol nacional s'ha disparat i els productors esperen arribar a vendre'n uns 10 milions els propers dies

Els cops d'estat no acostumen a ser bons per a l'economia, però en el cas de Turquia hi ha hagut un petit sector que ha vist la seva oportunitat després de l'alçament fallit de divendres: els fabricants de banderes nacionals. Aquest col·lectiu ha hagut de treballar intensament per donar resposta a l'auge de la demanda dels ciutadans turcs, que volen el seu símbol nacional per manifestar el seu suport al president del país, Recep Tayyip Erdogan.

Immediatament després d'iniciar-se el cop d'estat, Erdogan va instar la població a ocupar els carrers per defensar l'estat turc i el seu govern. Molts ciutadans van respondre a la crida del seu president i van sortir al carrer amb banderes turques. "Des del primer dia ja s'han venut al voltant d'1,5 milions de banderes i esperem vendre'n uns 5 milions més en els propers dies", explicava Orkun Altier, fabricant turc.

"Ara mateix, tothom vol una bandera turca". Els fabricants són molt optimistes i esperen poder vendre un total de 10 milions de banderes gràcies al cop d'estat fallit, una xifra que seria la més elevada des que la selecció nacional turca va arribar a semifinals del mundial de futbol de l'any 2002. Però no tothom va veure l'oportunitat de negoci al mateix temps: "jo estava molt trist pel meu país la nit del cop, no pensava vendre banderes tot i que en tenia moltes", explica un altre fabricant.

Malgrat l'auge dels darrers dies, la bandera turca ha estat tradicionalment un símbol molt respectat en un país de profund sentiment nacionalista, també en temps de calma, i es considera un crim qualsevol tipus de menyspreu (com ara esquinçar-la o cremar-la).

Per tres lires (uns 90 cèntims d'euro), la ciutadania turca pot comprar la seva bandera i amb una demanda disparada els estocs s'acaben. I en aquesta situació, els productors no arriben a tot. Izzed Ader, que fa més de 25 anys que fa banderes, es lamenta: "hem incrementat la producció però calen dos o tres dies per fer-ne".