LLIBERTATS
Internacional 30/03/2015

Turquia va a la caça dels insults al president

Erdogan denuncia 236 ciutadans, molts d’ells periodistes, per haver-se’n mofat

Lluís Miquel Hurtado
3 min
La cara d’Erdogan sobre d’un timbal en una manifestació antigovern.

Istanbul“Esteu de conya, oi?”, va preguntar el periodista Abdullah Özyurt als policies quan de matinada van trucar al timbre de casa seva, a la ciutat d’Adana. Els agents tenien una ordre d’escorcoll perquè se l’acusava “d’haver insultat el president de la República”. Özyurt se’n feia creus. Com també se n’han fet creus desenes de ciutadans turcs investigats -i alguns condemnats- pel mateix motiu.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, té la pell fina. Apel·lant a l’article de la Constitució que criminalitza insultar un càrrec públic, els seus advocats i simpatitzants s’han abocat a denunciar crítiques, peces literàries satíriques i fins i tot tires humorístiques. Això és el que els ha passat a Bahadir Baruter i Özger Aydogan, dibuixants de la coneguda revista de còmic Penguen. Un tribunal els ha condemnat a 11 mesos de presó per haver il·lustrat la portada amb un ninot d’Erdogan que demanava sacrificar un periodista per inaugurar el nou palau presidencial.

El fet que va motivar la demanda d’un particular va ser que un dels personatges, quan es corda l’americana, fa un gest que a Turquia s’identifica amb els homosexuals. “Que un fiscal admeti una demanda així resulta més còmic que l’acudit que l’ha provocat -ironitza Baris Uygur, escriptor del famós satíric Uykusuz -. A Turquia no hi falta sentit de l’humor, però hi ha una minoria intolerant i amb massa tabús”.

El comissionat pels drets humans del Consell d’Europa ha condemnat la sentència als il·lustradors de Penguen, una revista hereva d’una tradició centenària de publicacions satíriques turques, que ja havia sigut multada per haver representat Erdogan com un animal. “Que un govern turc no encaixi crítiques no és nou -indica Uygur-. La diferència és que el govern actual no les veu necessàries i les considera malintencionades”.

Segons el diari local Sözcü, els lletrats d’Erdogan han interposat demandes contra 236 persones per insults al seu client en 227 dies de presidència. A causa de les demandes hi ha vuit detinguts. Aviat podria sumar-s’hi Merve Büyüksaraç, ex Miss Turquia, acusada de publicar un poema satíric sobre Erdogan a la xarxa social Instagram.

Internet, un mitjà que l’administració turca intenta lligar curt, és la principal font de denúncies. “Quan els policies van acabar d’escorcollar casa meva vaig anar a la comissaria -explica a l’ARA Abdullah Özyurt, corresponsal de l’agència Cihan-. Allà em van mostrar cinc o sis piulades meves, entre elles la d’una caricatura”. El periodista assegura que la seva intenció no era insultar Erdogan. Que últimament també s’hagi escorcollat la casa del seu col·lega Aytekin Gezici i que la informadora Mine Bekiroglu hagi de complir cinc mesos de presó per les seves publicacions a Facebook fa pensar a Özyurt que hi ha una estratègia política per “atemorir els periodistes, ja que no se suporta ni la més petita crítica”.

Les víctimes no són només periodistes. Una empresa de neteja de Çanakkale va perdre el seu contracte ministerial després de no complir una ordre administrativa d’acomiadar una treballadora per “insultar” el cap d’estat i el de l’executiu a Facebook. Atilla Tas, una celebritat excèntrica, va haver de testificar pels seus comentaris a Twitter. Fins i tot un nen de 13 anys va ser detingut al seu institut pel mateix motiu.

La campanya de tolerància zero amb les crítiques a Erdogan s’ha estès als carrers. Onze alumnes de batxillerat i dos adults han sigut demandats aquest mes pels advocats del president per haver-lo “insultat” en una protesta en record de Berkin Elvan, un adolescent ferit de mort per la policia durant les protestes de la plaça Taksim del 2013. Baris Uygur es mostra preocupat: “Mentre que a Occident es tendeix a perdre tabús, aquí cada cop n’hi ha més”.

stats