Publicitat
Publicitat

Turquia deporta una investigadora i periodista espanyola

L'acusen de ser un "perill per a Turquia". Passa en el marc de la purga posterior al cop d'estat contra el president Erdogan

La purga després de l'intent de cop d'Estat a Turquia comença a afectar estrangers residents al país. La periodista espanyola Beatriz Yubero, de 26 anys i resident a Ankara, ha sigut l'última víctima. El cap de setmana passat va ser deportada a Espanya després d'haver estat retinguda més de 36 hores sense poder comunicar-se amb ningú i privada d'assistència legal. "Aquest divendres, 5 d'agost, dos policies es van presentar a casa i em van detenir sense cap ordre", explica Yubero, que encara desconeix les raons de la seva detenció. D'allà la van dur al pavelló esportiu de la Universitat de Gazi, habilitat actualment com a presó per a militars presumptament vinculats amb l'intent fallit de cop d'estat.

En un interrogatori en el pavelló, li van preguntar pels motius de la seva residència a Turquia i per la seva vinculació amb l'ordre de Fethullah Gülen, clergue resident als EUA a qui el govern turc acusa de ser l'instigador del cop. Yubero va negar tenir cap relació amb els gülenistes o qualsevol tipus d'organització. Vuit hores més tard la van traslladar al departament d'Immigració, de nou al pavelló esportiu i finalment al departament d'Estrangeria. Dissabte al vespre la van embarcar en un vol de Turkish Airlines a l'aeroport d'Istanbul amb destinació a Espanya. Yubero ha explicat a la Cadena SER que "en cap moment em van facilitar ni ordre de detenció ni de deportació". "Ni tan sols m'han posat el segell per poder sortir del país. Així que oficialment segueixo a Turquia".

"Un perill per a Turquia"

Abans de marxar, els agents d'immigració la van obligar a firmar un document en el qual declarava que "sortia del país per voluntat pròpia i era un perill per a Turquia". La periodista comenta que no volia firmar-lo però que, davant de l'ambaixador espanyol en funcions, li van dir que si no el firmava l'enviarien quinze dies a un campament a la frontera síria a Killis, i des d'allà seria deportada igualment. Finalment va firmar el document, però no n'hi van facilitar cap còpia.

La investigadora i periodista residia a la capital turca des de feia dos anys per poder acabar la seva tesi sobre la propaganda de l'Estat Islàmic. De fet, els problemes van començar cinc dies després del cop fallit, quan a Yubero li van suspendre la beca del doctorat que tenia amb la Universitat d'Ankara. La periodista va reclamar, però el ministeri d'Educació li va comunicar que la beca havia sigut cancel·lada definitivament. Uns dies després va rebre alguns e-mails de la universitat que avisaven que "qualsevol alumne sospitós d'estar vinculat amb grups gülenistes seria apartat de qualsevol programa de beques".

Activitat periodística

A més a més de la tesi, Yubero col·laborava habitualment amb el diari 'La Razón' i Diario Turco, i és fundadora de l'Institut d'Estudis Baab al Shams. Exercia l'activitat periodística sense l'acreditació de premsa pertinent per poder treballar a Turquia, i podria ser un dels motius pels quals la van expulsar, tot i que encara no s'ha confirmat oficialment. La periodista espera poder tornar al país i acabar el doctorat.

Des del cop d'estat fallit del 15 de juliol, el govern turc ha detingut més de 16.000 persones. La purga ha afectat sobretot el món educatiu, amb la dimissió forçada de 1.500 acadèmics, 21.000 professors d'escoles públiques i 20.000 d'escoles privades, i el tancament de 15 universitats i 600 escoles. També ha esquitxat el periodisme, amb el tancament de més de 130 mitjans de comunicació i amb l'ordre de detenció de 89 periodistes. La setmana passada l'agència AP va comunicar que el govern turc havia retingut 10 estrangers, però encara no n'ha notificat les nacionalitats o el motiu de la detenció.

Etiquetes