Publicitat
Publicitat

Turquia vota en unes legislatives clau per als islamistes de l'AKP

Els col·legis electorals estaran oberts fins a mitja tarda en una jornada en què el paper que farà l'esquerra kurda és el centre d'atenció

Cinquanta-quatre milions de turcs estan cridats avui a les urnes per decidir el seu futur govern en una de les votacions més crítiques de la dècada.

Per primera vegada des de l'arribada al poder del partit islamista Justícia i Desenvolupament (AKP) el 2002, no es dóna per fet que aquesta formació renovi la seva còmoda majoria absoluta.

A més, és la primera vegada que el partit esquerrà HDP, nascut del moviment kurd, es presenta a les eleccions com a formació política, en lloc de presentar candidats independents, cosa que pot canviar dràsticament la composició del parlament turc.

Si supera el llindar electoral del 10 per cent, cosa probable segons els sondejos però no garantida, l'AKP es quedaria amb una majoria de pocs escons o fins i tot podria perdre-la, mentre que un fracàs de l'HDP deixaria el moviment kurd sense representants polítics.

Quatre partits amb possibilitats d'entrar al Parlament

Un total de 20 partits, a més de 166 candidats independents, competeixen pels 550 escons de l'hemicicle en el qual tindrà lloc la 25 legislatura des de l'establiment de la República de Turquia el 1923, però només quatre formacions tenen possibilitats d'arribar al parlament.

A part de l'AKP, que ara té 312 diputats, són el socialdemòcrata CHP, el nacionalista MHP i, si supera el llindar, el HDP, convertit en estrella de la campanya electoral però també en víctima d'agressions i atemptats.

Els col·legis electorals han obert aquest matí i tancaran a mitja tarda. Més de 50.000 voluntaris neutrals, a més dels observadors dels partits i de les delegacions del Parlament Europeu i l'OSCE, intentaran garantir el bon funcionament del procés.

Tot i que el recompte manual començarà a partir del tancament de les urnes, és probable que s'allargui fins ben entrada la nit.

En els comicis locals del 2014 es va haver d'esperar fins passada la mitjanit per tenir resultats del 50 per cent del vot escrutat.

Etiquetes