CONFLICTE A SÍRIA
Internacional 29/06/2012

Turquia respon a Al-Assad I desplega tropes a la frontera

Tot i comprometre's a no fer ús de la força contra Síria després de la crisi pel caça abatut, Turquia s'ha proposat ensenyar múscul. Ankara va desplegar ahir les tropes i bateries antiaèries a la frontera.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Turquia respon a Al-Assad I desplega tropes a la frontera

BARCELONA.Les pors que el conflicte sirià travessés fronteres van començar ahir a prendre forma, després que Turquia desplegués tropes i bateries antiaèries a la frontera amb Síria. La crisi del caça turc abatut fa una setmana per escuts antimíssils del règim de Baixar al-Assad finalment s'ha materialitzat i ha acabat creant una nova fractura entre els països veïns.

Tot i l'esforç de l'OTAN per escenificar dimarts a Brussel·les una imatge d'entesa i unitat, el govern de Recep Tayyip Erdogan ha llançat un nou avís -encara que no oficial- a Damasc, després que el règim de Baixar al-Assad al·legués que el seu territori és sagrat i que respondrà amb contundència a qualsevol ingerència estrangera.

"Puc confirmar que hi ha tropes desplegant-se a la frontera a la província de Hatai [al sud-oest de Turquia]. Turquia està prenent precaucions després que fos abatut el seu avió militar", va dir ahir un oficial turc a l'agència Reuters en condició d'anonimat. De fet, segons el diari turc Hürriyet , 30 vehicle militars, entre ells camions amb llançadores de míssils i artilleria antiaèria, van sortir dimecres a la nit de bases militars a la província de Hatai, al sud-est del país, per desplegar l'armament als municipis fronterers d'Altinözü, Reyhanli i Yayladag, on hi ha els principals campaments de refugiats sirians, que acullen fins a 33.500 persones que han fugit del conflicte. Aquesta província acull també el campament d'Apaydin, la base principal de coordinació de l'Exèrcit Sirià Lliure i de l'aparell opositor del règim i on resideixen els soldats sirians que han desertat i els seus familiars.

Aquesta zona de Turquia ha servit en els últims mesos per coordinar l'oposició a Al-Assad i unir organitzacions civils i militars. Però la població civil comença a neguitejar-se, segons explicava ahir l'emissora CNNTürk recollida per l'agència Efe. Des de dilluns no haurien parat d'arribar tropes i el fet que Erdogan prometés "tractar com a amenaça" qualsevol element militar sirià que s'aproximi a la frontera no ha calmat els ànims.

Baixar al-Assad va passar ahir de puntetes a la demostració de força turca, però va remarcar que tenia "el deure d'eliminar els terroristes de qualsevol racó del país". En una entrevista a la televisió estatal iraniana, va descriure els esforços per involucrar l'armada iraniana en el conflicte com una conxorxa per dividir el seu exèrcit.

Es tracta de les segones declaracions públiques del president sirià en només dos dies, una situació inaudita en els últims 16 mesos d'aixecament al país. Dimecres va alertar que el país estava davant d'una "guerra total" després que Damasc s'hagi convertit aquesta setmana en l'escenari de durs enfrontaments entre règim i forces rebels.

Nova acció terrorista a la capital

Una nova explosió va sacsejar ahir el Palau de Justícia, en ple centre de Damasc. L'atemptat -obra de "terroristes", segons l'agència de notícies siriana Sanà- va cremar tot l'aparcament del tribunal i va ferir tres persones. Una altra explosió va destruir dimecres una televisió afí al govern sirià.

D'altra banda, segons fonts de l'oposició, almenys trenta persones haurien mort ahir a la perifèria de Damasc víctimes de la repressió. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, la majoria de víctimes van concentrar-se a Duma, on les tropes governamentals haurien irromput amb tancs i vehicles blindats.

stats