PRÒXIM ORIENT
Internacional 29/08/2016

Turquia fa la seva guerra a Síria

Acusen Ankara d’assassinar 35 civils kurds en el cinquè dia de l’ofensiva al sud de Jarabulus

Cristina Mas
4 min
Tancs turcs a punt de creuar la frontera amb Síria a la ciutat de Gaziantep, al sud del país.

BarcelonaL’exèrcit turc va aprofundir ahir la seva ofensiva sobre territoris controlats pels kurds al nord de Síria, en el cinquè dia d’una campanya militar que embolica encara més el tauler després de cinc anys i mig de guerra. Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans -una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny per documentar els morts de tots els bàndols-, els bombardejos turcs van causar la mort d’almenys 35 civils: 20 al poble de Jub al-Kousa i 15 més prop d’Al-Amarna. Ankara va parlar de 25 morts, que va identificar com a combatents del PKK. També va anunciar la mort d’un soldat turc, el primer en aquesta ofensiva.

Turquia fa la seva guerra a Síria

Els combats se succeeixen als pobles situats al sud de Jarabulus, la població siriana fronterera amb Turquia que tropes turques acompanyades de rebels sirians van arrabassar dimecres passat a Daeix [acrònim àrab de l’Estat Islàmic]. En l’operació, batejada amb el nom Escut de l’Eufrates, Ankara ha deixat clar que el seu objectiu, a més d’expulsar els jihadistes de la frontera, és sobretot forçar les forces kurdes a retrocedir fins a la riba est del mític riu del Pròxim Orient. Segons l’Observatori, fins ara l’ofensiva turca s’ha centrat a combatre les Forces Democràtiques de Síria (FDS), una coalició dominada militarment per les Unitats de Protecció Popular kurdes (YPG).

Les forces kurdes comptaven amb el suport aeri dels Estats Units com a força de xoc sobre el terreny contra l’Estat Islàmic. Han protagonitzat importants victòries territorials sobre la milícia jihadista, però la seva expansió a l’oest del riu Eufrates, amb la presa de la ciutat de Manbij als jihadistes, el 12 d’agost, va encendre totes les alarmes a Ankara. Turquia -que considera els kurds sirians l’organització germana del PKK, el partit guerrilla d’Abdullah Öcalan- no vol que els kurds continuïn avançant cap a l’oest, sobre zona controlada per Daeix, fins a arribar al cantó d’Afrin. Per això fa dies que Ankara va convertir l’Eufrates en una línia vermella i ara protagonitza la seva primera intervenció terrestre al vesper sirià, per fer-la respectar.

Al mateix sac

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar a posar ahir al mateix sac el PKK i els jihadistes, en la visita al lloc on un atemptat atribuït a l’Estat Islàmic va deixar una cinquantena de morts en un casament kurd a Gaziantep: “Les operacions contra les organitzacions terroristes continuaran fins al final”.

Els tancs turcs avancen amb faccions de rebels. Ahir el coronel Ahmed Osman, cap de la brigada Sultà Murad, un grup turcman que compta amb el suport d’Ankara, va assegurar a l’agència Reuters que avançarien en direcció a Manbij.

Els altres actors en el conflicte, els Estats Units, Rússia i l’Iran, sembla que han acatat l’exigència turca. Avions dels EUA donen cobertura a l’avanç turc i el vicepresident nord-americà, Joe Biden, de visita a Ankara dimecres passat, va instar els kurds a complir amb l’ultimàtum. Ahir el Pentàgon va evitar criticar les morts de milicians kurds a mans de l’aviació de Turquia -la segona força militar de l’OTAN- i es va limitar a dir que les FDS continuen sent els seus aliats.

Fins quan?

La pregunta, ara, és fins quan es mantindran els soldats turcs dins de Síria. Els oficials turcs no han fixat cap horitzó per a les operacions. Metin Gurcan, analista militar del portal Al-Monitor, preveu que, en funció de la resistència de les milícies kurdes de Síria, l’exèrcit turc donarà per acabada l’operació d’aquí dues o tres setmanes. I deixarà sobre el terreny grups sirians de la seva confiança.

Més enllà d’avortar el projecte de corredor kurd, l’operació ja ha servit a Erdogan per trencar l’aïllament internacional i guanyar-se el suport tant dels Estats Units com de Rússia, que havien protegit els kurds sirians. L’atac coincideix amb un canvi de to d’Ankara cap a Damasc: Turquia, que des de l’esclat de la revolta popular el març del 2011 havia demanat la sortida de Baixar al-Assad, ara s’ha mostrat partidària d’incloure’l en una negociació. Per la seva banda, el règim sirià va protagonitzar la setmana passada els primers bombardejos contra posicions kurdes (fins ara havia evitat el xoc) a la ciutat d’Al-Hasakah.

Tot apunta que Ankara, Damasc, Washington i Moscou s’estan posant d’acord per aturar els kurds de Síria. El que no queda clar, aleshores, és qui combatrà Daeix en el cos a cos.

Erdogan mostra el seu poder sobre l’exèrcit

En els últims anys el president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia ordenat a l’exèrcit que dissenyés plans d’intervenció a Síria. Però cada vegada els generals, ja immersos en una lluita sense treva dins del país contra el PKK, ho aturaven. Un mes i mig després de l’intent de cop fallit contra el seu govern, Erdogan està demostrant que té la paella pel mànec. Després d’una purga massiva d’oficials que semblava que havia posat el seu propi exèrcit contra les cordes, dimecres Ankara va ordenar una demostració de força. Tres-cents soldats i forces especials, amb la cobertura de l’aviació turca i nord-americana, es van endinsar en territori sirià escortant grups armats de rebels àrabs. Els combatents de l’Estat Islàmic van fugir sense plantar cara. El general turc Smeith Terzi, que abans liderava les forces d’elit, era un dels oficials que més s’havien oposat a la intervenció a Síria. Va morir en el cop fallit.

stats