La UE proposa a Trump reformes comercials a canvi de renunciar a apujar els aranzels de l'acer

La Unió Europea està disposada a estendre la mà al president nord-americà, Donald Trump, per superar els últims xocs que hi ha hagut entre els dos blocs en matèria comercial. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha proposat a Trump negociar acords de liberalització del comerç que beneficiïn les dues parts i reformes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

A canvi demana al president dels Estats Unts que retiri definitivament l'amenaça d’apujar els aranzels a les importacions d’alumini i d’acer europeus. “Si Europa obté una exempció il·limitada, estem disposats a parlar”, ha dit Juncker aquest dijous a Sofia, on els líders de la UE han celebrat una cimera. “No negociarem amb una espasa de Dàmocles a sobre del cap”, ha advertit a Trump. 

Els caps d'estat i de govern dels 28 van sopar ahir a la capital de Bulgària –on aquest dijous han celebrat una cimera amb els països balcànics– per parlar dels últims desafiaments del president dels Estats Units: la guerra comercial i la retirada del país de l'acord nuclear amb l'Iran.

Sobre aquest últim tema, Juncker ha anunciat que demà la UE començarà a impulsar les mesures per defensar els negocis que les empreses europees tenen a l'Iran i que es podrien veure afectades per les sancions que els EUA imposaran al país.