Publicitat
Publicitat

La UE allarga les sancions a Rússia fins al 31 de gener de 2016

Els ministres d'Exteriors europeus vinculen la durada de les sancions "a la completa aplicació" dels acords de Minsk per a l'est d'Ucraïna

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han aprovat aquest dilluns oficialment ampliar fins al 31 gener 2016 les sancions econòmiques imposades a Rússia pel seu paper en la crisi a l'est d'Ucraïna, amb l'objectiu de forçar-la a complir l'acord de pau de Minsk per a aquesta regió.

El consell de ministres d'Exteriors comunitari ha aprovat aquesta mesura com un punt sense debat en la reunió d'aquest dilluns al matí, ja que havia estat pactada prèviament a nivell dels ambaixadors de la UE.

Aquest tipus de mesures restrictives imposades a Rússia el juliol de 2014, que afecten els mercats de capital, defensa, productes d'ús dual i tecnologies sensibles, tenien una validesa d'un any i la UE havia de decidir abans de la fi d'aquest termini si optava per renovar-les o aixecar-les.

Els líders de la Unió havien decidit en la cimera del març passat vincular "la durada de les sancions econòmiques contra Rússia a la completa aplicació" dels acords de pau de Minsk a l'est d'Ucraïna. I aquest dilluns, finalment, les han prorrogades.

En concret, les sancions impedeixen a persones o entitats europees comprar o vendre nous bons, accions o instruments financers similars amb un venciment superior a 30 dies, i que fossin emesos per cinc grans bancs estatals russos, les seves filials fora de la UE o els que actuessin en el seu nom o sota el seu control.

Aquestes entitats bancàries russes són: Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) i Rosselkhozbank.

S'aplicaria el mateix principi a accions o bons emesos per tres principals companyies energètiques i tres grans firmes de defensa russes.

Les mesures també veten els serveis relacionats amb l'emissió d'aquests instruments, així com el corretatge, i prohibeixen que persones o empreses europees proporcionin préstecs a aquests cinc grans bancs estatals russos.

A més, imposen un embargament a la importació i exportació d'armes i material relacionat des de i cap a Rússia, i prohibeixen l'exportació de béns d'ús dual (civil o en defensa).

Finalment, les exportacions a Rússia de certs equips tecnològics necessiten ara d'una autorització de les autoritats competents dels Estats membres. Les llicències d'exportació es denegarien si aquestes tecnologies es fan servir per a l'exploració i producció de petroli en aigües profundes o en l'Àrtic o per a projectes de petroli d'esquist a Rússia.