Publicitat
Publicitat

La UE aprova un crèdit pont de 7.000 milions per a Grècia

Grècia va rebre ahir una bona notícia en una setmana especialment negra per al país hel·lè. Els ministres de Finances dels Vint-i-vuit van donar ahir llum verda a un crèdit pont de 7.000 milions d’euros per fer efectiu el pagament de 3.500 milions al BCE dilluns i els 1.500 milions que deu a l’FMI des del 30 de juny. L’acord es farà públic avui de manera oficial.

Pactar un crèdit pont no ha sigut fàcil, especialment per les divergències d’alguns països, com el Regne Unit, Suècia, Dinamarca, Polònia i la República Txeca, que es negaven a pagar els plats trencats d’un país de l’eurozona. La Comissió Europea encara estudia les garanties que se’ls pot donar en cas que Grècia no torni els diners. Un dels avals és utilitzar els beneficis dels bons grecs del 2014 i el 2015 en mans del BCE, que es xifren aproximadament en 3.000 milions d’euros.

L’última crisi grega ha posat al descobert la desconfiança instal·lada a la UE, en què cap soci no estava disposat a concedir diners bilateralment a Atenes. Així, l’única opció ha sigut un crèdit pont que Grècia només podrà utilitzar per fer efectius els pagaments al BCE i l’FMI i que haurà de tornar en tres mesos, quan comenci a rebre els diners del rescat, estimat en 86.000 milions d’euros. El crèdit que els ministres aprovaran avui prové del Mecanisme Europeu d’Estabilitat Financera, un fons nascut arran de la crisi de l’euro el 2010 quees va utilitzar per als rescats d’Irlanda i Portugal i dotat ara de 13.200 milions d’euros.

Paral·lelament, els ministres de Finances de l’eurozona van decidir ahir que “en principi” es donen les condicions per iniciar les converses per a un tercer rescat de Grècia, després que el Parlament hel·lè votés dimecres a favor de les reformes. Tornaran a tractar la qüestió a finals de setmana, quan ja hagin votat tots els parlaments nacionals que ho requereixin. De moment ja ho ha aprovat el finlandès i avui li toca a l’alemany. Segons el vicepresident de la Comissió Europea per l’euro, Valdis Dombrovskis, en quatre setmanes es podria fer efectiu el tercer programa.