TERRORISME
Internacional 20/01/2015

La UE busca aliances amb els països àrabs

Els socis europeus volen diàleg amb el món musulmà per frenar el jihadisme

Laia Forès
3 min
SEGURETAT EUROPEA  La cimera europea d’ahir a Brussel·les va ser custodiada militarment.

Brussel·lesMilions de musulmans s’han manifestat els últims dies contra les caricatures de Charlie Hebdo. Les protestes s’estenen cada dia més pel món àrab -ahir va tenir lloc una multitudinària manifestació a Txetxènia- mentre els països europeus assisteixen impotents als esdeveniments. La preocupació per l’onada de protestes, que pot disparar la radicalització i animar els jihadistes a cometre atemptats, és evident.

La Unió Europea (UE) aposta per impulsar el diàleg amb el món musulmà com a recepta per frenar l’avenç del radicalisme. Els ministres d’Exteriors dels Vint-i-vuit es van reunir ahir, per primera vegada després dels atemptats a Charlie Hebdo i en un supermercat jueu a París, per buscar una estratègia per evitar un xoc entre Occident i els països de majoria musulmana. La reunió, però, va acabar sense aprovar cap mesura concreta. Només es van posar sobre la taula idees i orientacions polítiques que s’hauran de concretar més endavant.

La prioritat de la UE en matèria diplomàtica és buscar la complicitat dels països de la ribera sud del Mediterrani per rebaixar la tensió i, sobretot, perquè els governs d’aquests països veïns cooperin amb Europa per lluitar contra el terrorisme jihadista. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va insistir en la necessitat de potenciar el diàleg i crear “una aliança” amb els països àrabs.

Crida a la responsabilitat

L’alta representant de la política exterior europea va enviar missatges conciliadors al món musulmà en un intent de crear ponts diplomàtics. “Cal fer front al terrorisme respectant l’islam”, va assegurar. Mogherini, que va demanar “responsabilitat en tot el que fem o diem”, també va advertir que la lluita contra el terrorisme jihadista no és contra l’islam. “No és una qüestió d’Europa o Occident contra l’islam”, va dir.

Per impulsar el diàleg, el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, va proposar als seus homòlegs comunitaris celebrar una cimera, que es faria en alguna ciutat espanyola, entre la UE i els països de la ribera sud del Mediterrani. Segons Margallo, s’hi podria convidar fins i tot les autoritats sirianes, tot i el conflicte armat que viu el país. “Síria forma part del veïnatge sud”, va assegurar Margallo.

De fet, Europa considera clau resoldre els conflictes de Síria i l’Iraq, focus del radicalisme islàmic, per frenar l’avenç del jihadisme. “És impossible resoldre el problema del terrorisme sense solucionar els conflictes del Pròxim Orient”, va advertir el ministre d’Exteriors danès, Martin Lidegaard.

Es calcula que entre 3.000 i 5.000 ciutadans europeus han viatjat a Síria, l’Iraq o el Iemen per lluitar. El fenomen dels combatents estrangers és un dels que més preocupa. Alguns d’aquests combatents amb passaport europeu tornen a casa seva per cometre atemptats, com en el cas dels atacs de París o d’alguns membres de la cèl·lula jihadista desarticulada la setmana passada a Bèlgica. “Ens enfrontem a una amenaça que afecta tots els països de la UE”, va subratllar Margallo.

Experts antiterroristes

Entre les mesures que els titulars d’Exteriors de la UE van posar ahir sobre la taula -i que es podrien aprovar en una cimera sobre terrorisme que la UE celebrarà al febrer- destaca l’enviament d’experts europeus en seguretat i en la lluita antiterrorista a les delegacions que Europa té en països “sensibles” com Egipte i Jordània. La idea és que els experts europeus estiguin en contacte directe amb les autoritats d’aquests països i intercanviïn informació. “Hem de treballar més junts. Els experts hauran de tenir contactes regulars amb els experts locals”, va explicar Mogherini.

L’estratègia europea passa per incrementar la comunicació amb els països àrabs i no només al més alt nivell sinó també amb la seva opinió pública. La cap de la diplomàcia europea explica: “Hem de millorar la nostra comunicació amb la comunitat àrab europea i amb la de la resta del món. Cal també escoltar els seus missatges”.

Les protestes s’estenen

Coincidint amb la reunió de Brussel·les, milers de manifestants van tornar a protagonitzar protestes ahir contra les caricatures de Charlie Hebdo. La més multitudinària va ser a Grozni, capital de Txetxènia, República russa de majoria musulmana, on es van reunir prop d’un milió de persones, segons el govern del país. “És una manifestació contra els que insulten la religió musulmana”, va proclamar el president de Txetxènia, Ramzan Kadírov.

També ahir va haver-hi protestes dels seguidors d’un grup radical islamista salafista a Gaza. Els manifestants portaven banderes de l’Estat Islàmic. El tercer país ahir a acollir protestes va ser l’Iran.

stats