Misc 16/09/2019

La UE es carrega de paciència i Johnson marxa sense proposar res

El premier planta el seu homòleg luxemburguès davant la premsa

i
Júlia Manresa
3 min
La UE es carrega de paciència i Johnson marxa sense proposar res

Brussel·les“Europa no perd mai la paciència”. Aquesta era l’eloqüent sentència del president de la Comissió Europea després de reunir-se dilluns per primer cop amb Boris Johnson com a primer ministre del Regne Unit. Ho feien a Luxemburg -país natal de Juncker-, després de setmanes de converses en l’àmbit tècnic per intentar evitar un Brexit sense acord. Però la reunió acabava sense novetats, amb un comunicat conjunt amb voluntat d’enviar bones vibracions però sense notícies més enllà que la UE continua demanant propostes a la banda britànica. L’absència d’alternatives prenia forma de fotografia quan el mateix Johnson es va negar a comparèixer en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, perquè estava prevista a l’exterior, on un grup de manifestants contraris al Brexit escridassaven el líder britànic. El faristol buit era fàcilment convertible en una metàfora de les negociacions del Brexit entre la UE i el Regne Unit.

Bettel no té un paper negociador més rellevant que cap altre líder europeu en l’atzucac del Brexit, però és una de les veus carismàtiques entre els Vint-i-set i ofereix un perfil mediàtic com el del seu compatriota, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del govern luxemburguès citades per AFP, els britànics haurien demanat fer la roda de premsa a l’interior però Bettel s’hi hauria negat, cosa que a Londres es va llegir ràpidament com un desig deliberat d’humiliació cap al primer ministre britànic, que seria escridassat pels manifestants. Tot i això, Bettel va comparèixer després, va assenyalar el podi buit i es va mostrar exasperat per l’actitud dels britànics de prioritzar els “interessos del partit conservador britànic” als dels ciutadans i de posar la Unió Europea en un “embolic” del qual ara no saben com sortir. “No accepto que ens facin responsables de l’embolic on ens han ficat [...] He sentit moltes paraules però no he llegit cap proposta”, va dir Bettel.

Posicions enrocades

Poques hores abans, Downing Street i la Comissió Europea emetien un concís comunicat conjunt a l’acabar el dinar de treball entre Juncker, Johnson i el negociador en cap de Brussel·les per al Brexit, Michel Barnier. Des del govern londinenc es qualificava la trobada de “constructiva” però es reiterava el que ja era sabut: el primer ministre vol aconseguir un acord que no impliqui la salvaguarda irlandesa, no sol·licitarà una pròrroga i el Regne Unit sortirà de la Unió Europea el 31 d’octubre.

Per la banda europea, en canvi, s’arraconava l’adjectiu constructiva per definir la trobada i es repetia que Juncker va transmetre a Johnson que “és responsabilitat seva aportar solucions operatives i viables legalment, que siguin compatibles amb l’actual acord de retirada”. Brussel·les també repeteix que continua “oberta” a rebre i examinar propostes que facin innecessària la salvaguarda irlandesa, però “aquestes propostes encara no han arribat”, conclou el comunicat.

La Comissió diu que està a punt per treballar les 24 hores del dia, cada dia de la setmana, per desencallar la situació, però recalca que la Unió Europea es mantindrà unida i anticipa que la cimera en què tots els líders es veuran les cares, el 17 i 18 d’octubre, serà clau en el procés. La UE no vol entrar al que s’interpreta com una estratègia per la banda britànica d’esgotar el temps per portar la situació al límit fins al 31 d’octubre i, per això, emet missatges de fermesa i reitera que tota la responsabilitat d’un Brexit brusc recauria sobre Londres. Per això mateix, aquest dimarts els eurodiputats debatran sobre l’estat del Brexit i aprovaran una resolució en què es referma aquesta responsabilitat i s’insisteix que l’Eurocambra no pensa ratificar cap acord de retirada que no garanteixi el pla de contingència per a la frontera amb Irlanda.

Però el que havien de ser unes trobades per posar oli a una tensa relació entre Londres i Brussel·les van suposar una escenificació del cul-de-sac en què dues visions completament enfrontades es troben. Mentre que la banda europea insisteix que Johnson no mou fitxa sinó que només ho fa veure, els mitjans i el govern britànic van interpretar com una emboscada la roda de premsa organitzada a Luxemburg. Igual que és una emboscada, segons els partidaris de Johnson, l’acord de retirada que Theresa May va pactar per al Regne Unit.

stats