Publicitat
Publicitat

Els líders de la UE estudien la nova proposta del govern grec en una cimera d'urgència

Merkel diu que "no hi ha base per prendre decisions". Tusk apunta que l'oferta de Syriza és "la primera realista" que ha plantejat Atenes

Els 19 caps d'estat i de govern de l'eurozona estan reunits a Brussel·les en una cimera extraordinària per intentar arribar a un acord amb Grècia abans del 30 de juny. Després de la reunió dels ministres de finances de l'eurozona, que ha acabat sense acord però amb millors expectatives, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha declarat que "el temps s'acaba, no només per a Grècia sinó per a tots nosaltres".

Tusk ha dit que la nova proposta de reformes presentada pel govern grec aquest cap de setmana (que inclou més retallades a les pensions i un augment de l'IVA) "és la primera realista" que ha ofert Atenes encara que "queda feina per fer". El president del Consell ha dit que "totes les cartes són sobre la taula" i ha destacat que hi ha hagut avenços "prometedors" i que "el més important és prendre plena responsabilitat en aquest procés polític per evitar el pitjor dels escenaris, una sortida accidental de Grècia de l'euro caòtica i incontrolable".

A l'inici de la trobada, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que la reunió serà de treball i que "només donarà orientacions, perquè no hi ha base per prendre decisions". El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, ha reiterat que el seu objectiu és "arribar a un acord abans que s'acabi la setmana". El president francès, François Hollande, ha dit que la nova proposta de l'executiu d'Alexis Tsipras "és més precisa i més forta" i que "hauria de permetre trobar una solució". L'italià Mateo Renzi ha recordat "l'obligació moral" d'Europa amb un país com Grècia.

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, el màxim responsable de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, i la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, representants dels tres creditors internacionals de Grècia, també participen a la cimera.