Internacional 22/06/2015

La UE examina avui Grècia sense donar-li opció a més revàlides

Poc abans de la cimera per evitar la fallida, l’FMI no veu novetats en l’oferta grega

Esther Herrera
2 min
Alexis Tsipras saluda els ciutadans que l’esperaven ahir a les portes de la seu del govern per donar-li suport.

Brussel·lesBrussel·les rep avui l’equip d’Alexis Tsipras amb la sensació generalitzada que tot està obert. Malgrat que el govern grec arriba a la cimera de líders europeus amb l’enèsima proposta per fer contents els creditors, l’oferta queda lluny del que esperen els seus socis. De fet, ahir la Comissió Europea, l’FMI i el Banc Central Europeu (la vella troica reconvertida ara en els creditors ) van afirmar que “de moment no hi ha cap oferta nova” sobre la taula.

La solució al docudrama en què s’ha convertit la crisi grega començarà a resoldre’s quan passin 30 minuts del migdia, en la cimera dels ministres de Finances. Serà només una primera presa de contacte, el termòmetre per conèixer si han donat algun fruit les “converses a nivell tècnic” i les trucades que aquest cap de setmana ha fet Tsipras al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al francès, François Hollande, i a la cancellera alemanya, Angela Merkel.

De l’aperitiu al plat fort: la reunió d’urgència i gairebé d’ultimàtum que han convocat a les set de la tarda els caps d’estat i de govern de la Unió Europea per estudiar la proposta grega. En principi, serà llavors quan els líders hauran de dictaminar si Grècia ha de seguir el camí de la sortida del club de la moneda única -el conegut Grexit - o bé pot mantenir-se com a soci, sempre que faci més ajustos. “No hi ha temps per perdre”, afirmava ahir Hollande, de visita oficial a Itàlia.

Tot i així, el titular de Finances grec, Iannis Varufakis, advertia en un article publicat ahir al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung que és Merkel qui ha de fer una “elecció decisiva”, és a dir, que el futur dels grecs és a les seves mans. “[Merkel] podria aprovar un acord honorable amb un govern que ha rebutjat un programa de rescat i aspira a una solució negociada”, va escriure el ministre hel·lè. Conscient de què s’hi juga, Varufakis reclama a la cancellera que no escolti “els cants de sirena” dels que volen “llançar per la borda” Grècia.

Contagiar els febles

“Si no hi ha cap acord, Grècia possiblement sortiria de l’eurozona i el seu PIB cauria encara més. Per molt que el govern grec deixés de fer front al seu deute, els ingressos no serien suficients per fer front a les despeses”, adverteix l’economista Zsolt Darvas, del think tank Bruegel, amb seu a Bèlgica. A diferència de fa uns mesos, el Grexit ja no fa por, tot i els riscos per a totes les parts en joc, no només per als grecs. Sense el paraigua de la UE ni l’ajut de l’FMI, Atenes entraria segurament en fallida, per la impossibilitat de pagar les seves factures, i això podria tenir un efecte contagi per a països encara afeblits per l’impacte de la crisi, com Portugal i Espanya.

L’altra solució, quedar-se al club de Brussel·les, suposaria per a Syriza alguna traïció al seu programa electoral perquè la UE exigeix més tisorades, a canvi d’obtenir més facilitats per reestructurar l’enorme volum de deute pendent.

stats