Internacional 20/06/2017

La UE imposa el calendari en les converses del Brexit

Londres s’avé a negociar primer els drets dels ciutadans

Laia Forès
3 min
Els dos negociadors del Brexit, David Davis i Michel Barnier, ahir a Brussel·les.

Brussel·lesLa UE jugava ahir el primer partir a casa i el va guanyar. Les negociacions del divorci es faran en l’ordre que volia el club europeu, una petita però simbòlica victòria per a la Unió. Brussel·les i el govern de Theresa May van iniciar ahir amb “cordialitat” les negociacions del Brexit en una jornada de reunions a la capital comunitària per acordar les prioritats, l’ordre i el calendari de les converses. El negociador britànic, David Davis, es va mostrar més cordial i va batallar menys del que esperaven els europeus.

En contra del que pretenia Londres, primer es negociarà la situació dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i la factura del divorci -les dues màximes prioritats- i només després, quan les converses sobre les qüestions que afecten la sortida del país de la Unió estiguin prou avançades, es parlarà de la futura relació de Londres amb el club europeu. Brussel·les havia imposat des del principi aquesta condició i ahir el negociador britànic va acabar acceptant-la.

Davis va oferir ahir una imatge de feblesa davant Brussel·les. El fet que Londres hagi cedit a la primera és el reflex de la situació de la primera ministra britànica, Theresa May, que, després de les eleccions del 8 de juny, en què els tories van perdre la majoria absoluta, està més debilitada davant les negociacions del divorci. Els analistes auguren que May optarà per un Brexit menys dur. “L’important no és com es comença sinó com s’acaba”, es va justificar Davis.

Unes hores abans de la reunió de Brussel·les, Alemanya va posar el dit a la llaga. Sobre la suposada debilitat de la primera ministra britànica, el ministre d’Afers Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, va assegurar que May no té prou suport democràtic després de les eleccions per seguir apostant per un Brexit dur. “Les falses promeses del moviment a favor del Brexit estan rebentant com bombolles”, va assegurar el titular d’Exteriors.

Barnier no farà concessions

Tot i les justificacions de Davis, ahir es va poder comprovar que les converses arranquen amb la UE en una posició de fortalesa. El club europeu marcarà els passos que es faran. El negociador europeu, Michel Barnier, va deixar clar que la UE no està disposada a fer concessions. “És el Regne Unit, que marxa. I no al revés. El Brexit té conseqüències i Londres les ha d’assumir”, va dir.

Davant les preguntes dels mitjans britànics sobre un possible canvi d’estratègia del govern de May, que ara podria apostar per un Brexit més suau, Davis va assegurar que el Regne Unit no ha canviat de posició malgrat la caiguda electoral dels tories i la possible entrada d’un altre partit a l’executiu de Theresa May. Londres segueix defensant que el Regne Unit no formarà part del mercat únic, segons va destacar ahir Davis.

Propostes públiques

Ahir es va acordar que els negociadors es reuniran cada quatre setmanes i que s’aniran fent públiques la majoria de propostes i documents de les converses. Les tres qüestions més importants, que són a dalt de tot de la llista de prioritats, són, a banda de la situació dels ciutadans, la factura que el Regne Unit haurà de pagar per deixar la UE i la qüestió d’Irlanda del Nord. La primera ministra britànica presentarà dijous als líders europeus la seva proposta sobre els ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i sobre els britànics que viuen a la UE.

Sobre l’èxit de les converses, Barnier va assegurar que és possible arribar a un bon acord: “No soc pessimista ni optimista. Tinc determinació”, va dir citant Jean Monnet, un dels pares de la UE. Davis li va respondre amb una cita de Winston Churchill, primer ministre britànic durant la Segona Guerra Mundial, que va decorar amb una de pròpia: “Soc un optimista determinat”, va dir.

stats