Internacional 18/08/2018

El gasoducte, la química i l’exespia

Merkel i Putin busquen a Berlín desencallar el Nord Stream 2 i pacificar Síria i Ucraïna

Gemma Terés
3 min
Vladímir Putin i Angela Merkel en una imatge d'arxiu

BerlínVladímir Putin va arribar puntual a la cita amb Angela Merkel a la residència del govern alemany a Meseberg, tot i haver estat abans al casament de la ministra austríaca d’Exteriors, Karin Kneissl, nomenada pel partit ultradretà FPÖ. La imatge del president rus ballant amb la titular d’exteriors del país que ostenta la presidència de torn de la UE no ha passat desapercebuda. En l’enllaç de Kneissl amb un reputat empresari austríac no hi va faltar tampoc un cor cosac. Però malgrat les diferències, tots dos saben que es necessiten davant la guerra comercial de Trump, que ha imposat aranzels a l’acer europeu i rus, i la retirada de la Casa Blanca de l’acord nuclear amb l’Iran. Del sopar-reunió d’ahir no se n’espera cap anunci concret.

Davant la premsa, Merkel va emfatitzar la “responsabilitat especial” dels dos països, “sobretot Rússia”, en la resolució de conflictes internacionals “difícils”. Putin va centrar-se en el pes de l’intercanvi comercial entre Alemanya i Rússia i va exposar que el Nord Stream 2, el gasoducte que ha de ser una ruta alternativa de gas natural des de Rússia fins a la Unió Europea, via el mar Bàltic i Alemanya, és un projecte eminentment comercial que servirà per “diversificar el sistema energètic europeu”. El 30% del gas que es consumeix a Alemanya prové de Rússia.

“Ucraïna hauria de continuar estant involucrada en el subministrament del gas a Europa fins i tot després del Nord Stream 2”, va afanyar-se a dir l’alemanya. Actualment Ucraïna, com a país de trànsit, ingressa uns 2.000 milions d’euros en taxes a través de Naftogaz. El gasoducte hauria d’estar operatiu a partir del gener del 2020.

Des dels Estats Units, Donald Trump hi veu un increment de la dependència europea de Rússia. Alguns estats de la UE critiquen el component polític antiucraïnès que el projecte amaga. “Soc conscient de la posició de la cancellera. No aturarem el trànsit de gas per Ucraïna i és un projecte que només té un sentit econòmic”, li va respondre conciliador el rus. L’excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder dirigeix el consell administratiu del projecte energètic.

El palau de Meseberg, a 70 quilòmetres de Berlín, és un marc més informal que la cancelleria. Merkel domina el rus pels seus anys de bona estudiant a la República Democràtica Alemanya (RDA), Putin domina l’alemany pels seus anys d’agent del KGB a Dresden, també a la RDA. “Els problemes controvertits es poden resoldre amb diàleg”, deia la cancellera. És la segona reunió bilateral en tres mesos, a més de la trobada entre Merkel i els ministres d’exteriors alemany i rus de fa un mes a Berlín.

La reunió d’aquest dissabte volia seguir amb els temes que van deixar sobre la taula al maig a Sotxi. Els dos líders coincideixen que s’ha avançat poc en la resolució del conflicte armat a Donbass, a l’est d’Ucraïna, tot i els acords de Minsk en el marc del quartet de Normandia (Rússia, Ucraïna, Alemanya i França). “No tenim un alto el foc estable i el curs escolar està a punt de començar”, exposava Merkel. “Volem seguir negociant en format Normandia i assessorar-nos amb l’ONU”, afegia Putin. En altres ocasions, Alemanya ha posat com a condició per retirar o reduir les sancions contra Rússia tenir cascos blaus de l’ONU en missió a Donbass. Va ser una proposta ucraïnesa que es discuteix també a Rússia des de fa mesos, sense cap acció real, per ara. Les conseqüències econòmiques de les sancions s’estan fent notar tant a Rússia com en alguns països de la UE, especialment els del Mediterrani, que són els que s’han mostrat més favorables a una distensió. Polònia i els Bàltics, per motius històrico-polítics, s’hi mantenen durs.

Evitar un altre desastre a Síria

Un altre tema que porta cua és el conflicte de Síria. Merkel va insistir a mantenir una mediació diplomàtica a través de l’enviat especial de l’ONU, Staffan de Mistura, per aconseguir un procés polític amb una reforma constitucional i noves eleccions. “Volem evitar el desastre humanitari a Idlib”, deia. Putin posava l’èmfasi en el drama dels refugiats, tant a la UE com a altres països del Pròxim Orient. El president rus defensa que Europa ha de reduir les sancions contra Síria per facilitar el retorn de refugiats.

En el cas de les negociacions amb l’Iran sobre el programa nuclear, Berlín i Moscou estan alineats davant el to bel·ligerant de Washington i pel pes de les transaccions comercials que es generen amb Teheran. Merkel també va fer saber que abordaria la situació dels drets humans a Rússia. Ho va dir de passada. Putin va oferir una pluja de xifres, com els 18.000 milions d’euros alemanys invertits a Rússia.

stats