Publicitat
Publicitat

Els Estats Units demanen a Pequín que rebaixi la tensió al mar de la Xina Meridional

De visita a la Xina, Kerry diu que està "preocupat" per la recent escalada en els conflictes que el gegant asiàtic manté amb altres països de la zona pel control d'algunes illes

El secretari d'estat dels EUA, John Kerry, ha demanat aquest dissabte a la Xina que "dugui a terme accions que ajudin a reduir les tensions i augmentar les probabilitats d'una solució diplomàtica" en els conflictes del mar de la Xina Meridional, en moments de renovada tensió en illes disputades pel gegant asiàtic i altres països de la regió, com el Japó, en aquestes aigües.

En visita llampec a Pequín durant el cap de setmana, Kerry ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al costat del ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, a la seu ministerial de la capital del país asiàtic.

Kerry ha subratllat la "preocupació" dels Estats Units per la política de la Xina en el mar de la Xina Meridional, i ha instat Pequín, "a través del seu ministre d'Exteriors", a prendre mesures.

Pequín va confirmar dijous que havia fet tasques de seguiment d'un vaixell de l'Armada dels EUA que va entrar fa poc en aigües del mar de la Xina Meridional, tot i assegurar que està en el seu dret a fer-ho, però que les tasques de vigilància xineses seguiran.

Aquesta acció es va produir dies després de la presentació anual de l'informe sobre l'exèrcit xinès del Pentàgon, que alertava que el gegant asiàtic està accelerant la construcció d'instal·lacions en illes en disputa d'aquestes aigües del Pacífic per utilitzar-les de bases d'operacions militars.

Xina va respondre a aquest informe defensant que les seves accions al mar de la Xina Meridional són "irreprotxables", sense fer al·lusió a projectes com el de les illes Spratly, reclamades per les Filipines i on Pequín està construint una pista d'aterratge i amarratges.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors xinès ha recalcat davant Kerry "la determinació de la Xina a salvaguardar la seva sobirania amb la fermesa d'una roca". "Alhora, sempre ha estat el nostre punt de vista creure que el diàleg és l'única manera de resoldre certs conflictes, i aquesta postura continuarà inamovible en el futur", ha afegit.

A més, Wang ha remarcat que, si bé els EUA i la Xina mantenen certes diferències en aquest assumpte, també tenen punts de vista comuns. "Volem mars pacífics, donem suport a la lliure navegació i a la resolució de conflictes a través de les negociacions", ha apuntat. "És bo tenir diferències, el que cal evitar són els malentesos i els errors de càlcul", ha dit.