Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Utah restaura l’escamot d’execució

Autoritza afusellar els condemnats a mort si no es pot utilitzar la injecció letal per falta d’anestèsics

El juny del 2010 Ronnie Lee Gardner va morir afusellat per cinc guàrdies a Utah. Condemnat a mort per assassinat el 1985, el reclús havia escollit aquest tipus d’execució abans que el 2004 fos prohibida per llei en aquest estat. Gairebé cinc anys després d’aquest últim afusellament, el governador de Utah, el republicà Gary Herber, ha signat la llei que restaura l’ús de l’escamot d’execució quan no sigui possible utilitzar la injecció letal.

Herber va admetre que l’afusallement és “en certa manera horripilant”, però va assegurar que Utah necessitava un mètode alternatiu davant l’escassetat de fàrmacs que impedeixen l’ús de la injecció letal. Els 32 dels 50 estats dels EUA que encara apliquen la pena de mort tenen aquesta injecció com a opció prioritària, i molts preveuen un segon tipus d’execució com la cadira elèctrica o la cambra de gas.

Des del 2010 els estats amb pena capital tenen problemes per aconseguir les drogues per fabricar la fórmula de la injecció letal, que consisteix en tres dosis: una amb efecte anestèsic, una altra que paralitza els músculs i la respiració i una tercera que para el cor. Una de les principals raons d’aquesta escassetat és la decisió de farmacèutiques europees de tallar el subministrament dels seus productes als governs d’aquests estats per evitar que siguin utilitzats en execucions.

Això ha obligat els estats a buscar alternatives a aquest fàrmacs per continuar les execucions amb injeccions letals. Algunes empreses nord-americanes s’han llançat a crear noves fórmules, que han generat polèmica pel seu secretisme i perquè no han passat proves i controls suficients.

40 minuts d’agonia

De fet, durant l’any passat es van produir 35 execucions als Estats Units, de les quals quatre no van anar bé. El cas més flagrant va ser el de Clayton Lockett, condemnat a mort per l’assassinat d’una noia de 19 anys el 1999. Lockett va morir d’un atac de cor l’abril del 2014 a Oklahoma després de 40 minuts d’agonia en una execució amb injecció letal fallida.

Oklahoma, que juntament amb Texas i Florida és l’estat que ha executat més presos des del 2010, va aturar les execucions fins a principis d’aquest any després de la mort de Lockett per revisar els seus protocols. D’altra banda, el Tribunal Suprem dels EUA va decidir a principis d’any revisar la demanda sobre l’ús de la injecció letal en aquest estat de tres condemnats a mort. Els reclusos al·leguen que el govern d’Oklahoma viola la prohibició de la Constitució dels Estats Units d’utilitzar un càstig “cruel i inusual”.

La decisió de Utah ha arribat un any després que Tennessee decidís recuperar la cadira elèctrica quan no es pugui utilitzar la injecció letal. El còctel de fàrmacs es va aprovar per primer cop com a mètode d’execució el 1977 a Oklahoma. Tot i així, el primer pres mort per injecció letal va ser a Texas el 1982. Els estats amb la pena capital van adoptar ràpidament aquest mètode perquè se’l va considerar “més humà” que la forca, la cadira elèctrica o la cambra de gas.

“L’escamot d’execució és una relíquia d’un passat truculent”, afirma Ralph Dellapiana, director de l’associació Ciutadans de Utah per a Alternatives a la Pena de Mort. Dellapiana considera que els condemnats a mort “guanyaran notorietat, mentre que les víctimes seran oblidades”.

Aquesta organització va criticar durament el governador Herber dilluns a la nit, poc després que se signés la llei que autoritza els afusellaments, aprovada per les dues cambres de l’estat a principis de mes. La mesura “afectarà molt negativament la reputació de Utah”, va afegir Dellapiana, que creu que s’haurien d’explorar alternatives a la pena de mort, com la cadena perpètua sense llibertat condicional. “Seria un canvi que faria el nostre sistema millor, més efectiu i més barat”, conclou.

Fins i tot Paul Ray, legislador republicà de la cambra baixa de Utah i impulsor del projecte de llei per reintroduir l’escamot d’afusellament, ha admès que aquest tipus d’execucions generaran una “atmosfera de circ”.