Internacional 03/12/2012

Vaga de comerços a Síria contra el règim

Anne Barnard
2 min
Un cotxe bomba va esclatar ahir a la ciutat de Homs.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTMentre les forces del règim sirià protagonitzen una contraofensiva als afores de Damasc, els comerciants de tot el país han tancat les botigues aquest cap de setmana en un intent de mantenir viu el moviment de protesta no violenta, malgrat la deriva del conflicte en una guerra.

Un vídeo penjat a internet per l'oposició dissabte, que sol ser un dia de compres, mostrava diverses botigues seguides tancades a Damasc -la capital-, a la ciutat meridional de Daraa, a Hama -al nord- i al llarg dels principals carrers de Raqqa -una població de l'est-. La protesta va ser generalitzada tot i la interrupció, dijous i divendres, de les comunicacions per telèfon i internet, que en van dificultar la convocatòria. L'anomenada vaga de l'orgull s'havia difós per Facebook i altres xarxes socials i a través de pintades d'activistes al centre de les ciutats.

Però la violència va continuar, amb l'explosió d'un cotxe bomba a la ciutat de Homs, que va provocar 15 morts i 24 ferits, segons l'agència oficial de notícies, SANA. Activistes i residents van explicar que l'atemptat es va produir al barri de Malaab, que fins ara era un dels pocs prou segurs per anar-hi de compres. A la zona hi havia un mercat a l'aire lliure i un supermercat.

Aquests atemptats han dividit el moviment contra el règim que va començar fa vint mesos i que s'ha transformat en una guerra civil amb més de 40.000 morts. La protesta pacífica es va tornar violenta quan el govern va ordenar disparar contra manifestants desarmats. Alguns combatents van començar a defensar amb armes les protestes, desertors de l'exèrcit van seguir el seu exemple i amb l'entrada de grups jihadistes al conflicte, els atemptats amb cotxe bomba han proliferat en diverses ciutats del país.

Inicialment es dirigien contra càrrecs del règim, però ara sembla que ataquen membres de les sectes minoritàries que han estat menys implicades en la revolta o que apareixen més identificades amb el govern. Els xocs armats -i la seva deriva cada vegada més sectària- han dividit els activistes que van encapçalar les primeres lluites de desobediència civil contra Baixar al-Assad.

El mes passat, una coneguda activista de l'oposició, Rima Dali, va ser detinguda juntament amb diversos amics després presentar-se al mercat central de Damasc vestida de núvia, per demanar la fi de la violència i proclamar que Síria pertany a tots els sirians. La crida a participar en la protesta dels comerciants d'aquest cap de setmana insta els sirians a unir-se "contra la maquinària d'extermini" del règim i a mostrar la unitat "dels que intenten aturar la matança i la destrucció".

Contraofensiva del règim

Les forces governamentals van continuar atacant ahir els rebels al sud i a l'est de la capital, amb el suport d'helicòpters de combat i caces, en un intent de fer-los retrocedir en l'avenç que han protagonitzat els últims dies. "L'exèrcit sirià ha obert les portes de l'infern a tots aquells que vulguin acostar-se a Damasc", deia ahir el diari progovernamental Al-Watan .

stats