Publicitat
Publicitat

Vanuatu intenta recuperar-se del cicló Pam, que ha arrasat la nació gairebé del tot

A l'espera d'arribar a les zones més remotes, es calcula que almenys el 60% dels 250.000 habitants d'aquest arxipèlag del Pacífic Sud s'han quedat sense casa

L'arxipèlag de Vanuatu, al Pacífic sud, intenta recuperar-se del pas del cicló Pam, que ha devastat la petita nació, on les autoritats i organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny lluiten per arribar a les zones més remotes per ajudar els supervivents.

"La magnitud del que va passar és difícil d'entendre perquè hi ha poca informació disponible (...) urgeix arribar aviat a les zones remotes per saber si la gent segueix viva, necessita atenció mèdica, aigua, aliments", ha dit per telèfon des de la capital, Port Vila, Tom Perry, representant de Care Austràlia.

La tempesta tropical, de categoria 5 i considerada una de les més potents que ha colpejat la regió en els últims anys, ha causat almenys 6 morts i 30 ferits a Port Vila, la capital, on un 90% de les infraestructures estan danyades.

Tant les autoritats com les agències humanitàries temen que el balanç de víctimes pel pas del cicló dissabte passat augmenti a mesura que els equips de rescat arribin les zones remotes de l'arxipèlag per ajudar els supervivents.

"Aquests dies són crítics", va assegurar Perry, que va explicar que a la capital "hi ha moltes persones sense casa que van a dormir als refugis per les nits".

Cooperants i personal humanitari descriuen un panorama devastador després de les primeres inspeccions amb mitjans aeris i per terra, malgrat les dificultats per desplaçar-se en unes carreteres que han quedat tallades per enderrocs i arbres caiguts.

El director de Save The Children a Vanuatu, Tom Skirrow, ha assegurat que els reptes logístics a Vanuatu superen als provocats en 2013 pel tifó Haiyan a Filipines, on van morir 7.350 persones.

Pitjor que el Haiyan de Filipines

"Vaig estar en la resposta del Haiyan i puc dir amb un 100% de seguretat que es tracta d'un problema logístic més difícil", va dir Skirrow, qui ha indicat que si bé la població és menor, el percentatge d'afectats és molt més gran.

Segons Skirrow, unes 15.000 persones s'han quedat sense llar a Port Vila, mentre que els albiraments aeris sobre les illes remotes donen compte d'una destrucció generalitzada en aquesta nació de més de 250.000 habitants.

"Estic absolutament segur que almenys 150.000 persones s'han vist afectades de forma significativa, és a dir, estan sense casa, i 75.000 d'ells serien nens", ha afegit Skirrow en declaracions a l'agència AAP.

Les primeres inspeccions aèries a les illes més remotes de l'arxipèlag, com Tanna, on viuen unes 29.000 persones, revelen que la zona ha quedat en runes, segons la cap de l'oficina regional de la Creu Roja, Aurelia Balpe.

"El que han vist són molts enderrocs, el fullatge completament destruït, molts arbres arrencats d'arrel. Totes les estructures de sostres ondulats de zinc estan destruïdes i les estructures de ciment s'han quedat sense teulades", va dir Balpe a Ràdio New Zealand.

Alice Clements, una de les representant d'Unicef a Port Vila, va assegurar a la mateixa emissora que els habitants estan menjant arrels i fruites caigudes dels arbres i ha advertit que aquests aliments duraran una setmana.

El Govern de Vanuatu va declarar diumenge l'estat d'emergència a la província de Shefa, que inclou Port Vila, però que es preveu que s'estengui a tot el territori d'aquest país del Pacífic Sud a mesura que es conegui l'abast dels danys.

Les autoritats intenten restablir les comunicacions i l'electricitat, i dur a terme una enorme tasca de neteja amb què compten amb l'ajuda de personal d'organitzacions humanitàries que va començar a arribar al país diumenge.

L'aeroport de Port Vila va reobrir ahir per rebre aquests vols de l'ajuda internacional i després de l'arribada d'avions d'Austràlia i Nova Zelanda s'espera avui la d'altres naus d'aquests països.

El president del país en culpa el canvi climàtic

El president del país, Baldwin Lonsdale, que ha qualificat el cicló com "un monstre", ha vinculat el Pam amb el canvi climàtic, poc abans de marxar del Japó, on participava en la conferència sobre desastres i emergències que va tenir lloc el cap de setmana a Sendai.

Lonsdale es va comprometre a fer que Vanuatu torni a ser de nou "un paradís", encara que tardi mesos en reconstruir els danys del Pam, que s'apropa a Nova Zelanda però ja sense la intensitat d'un cicló.

Austràlia, Nova Zelanda, Regne Unit i la Unió Europea han ofert ajuda econòmica a Vanuatu per fer front als danys causats per aquest cicló, que pot convertir-se en una de les pitjors catàstrofes humanitàries del Pacífic Sud.