Publicitat
Publicitat

Varufakis diu que Grècia arribarà a un acord amb els creditors la setmana que ve

El ministre de Finances grec afirma que "davant del dilema de pagar als creditors que no volen signar un acord o la pensió a un jubilat, pagarem al pensionista"

El ministre de Finances de Grècia Iannis Varufakis espera que l'acord amb els creditors internacionals del país la setmana que ve. Atenes s'està quedant sense diners, el sistema bancari està esgotant les reserves i el proper 5 de juny ha de fer un pagament de 1.500 milions d'euros al Fons Monetari Internacional.

En un programa de la cadena privada Star, Varufakis ha assegurat que l'acord amb els creditors és "molt a prop" i ha negat la possibilitat que Grècia surti de l'euro: "una altra moneda no està al nostre radar".

Tot i l'acord del passat 20 de febrer a l'Eurogrup, les institucions de l'abans anomenada troica (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) no han desbloquejat l'últim tram de  7.200 milions d'euros del segon rescat de Grècia, mentre discuteixen el pla de reformes presentat pel govern de Syriza, que va guanyar les eleccions del 25 de gener prometent trencar amb l'austeritat.  Els temes que encallen les negociacions són la reforma laboral, les retallades en les pensions i la contractació de treballadors públics.

Pagaments amb puntualitat

Fins ara, l'executiu de Syriza ha complert amb tots els pagaments dels interessos del deute des del gener (abonant uns 2.500 milions d'euros als creditors internacionals), però la caixa s'està buidant i la crisi de liquiditat és a les portes. El sistema financer també està a punt del col·lapse i es manté gràcies a les injeccions puntuals de liquiditat mitjançant els mecanismes d'emergència del Banc Central Europeu. Dilluns es va saber que el pagament de 750 milions en concepte d'interessos al Fons Monetari Internacional es va poder fer només amb un altre crèdit de la mateixa institució.

Varufakis ha assegurat, però, que rebutjaran qualsevol compromís "no viable": "Li asseguro que si ens enfrontéssim al dilema entre pagar a un creditor que es nega a signar un acord i pagar la pensió a un jubilat, pagaríem al pensionista", ha dit en la seva intervenció en directe. "Però espero que pugem pagar a tots dos", ha reblat.