IRLANDA
Internacional 28/05/2015

El Vaticà diu que les bodes gais són una “derrota de la humanitat”

Ara
2 min
El Papa mirant d’atrapar al vol el solideu que li llança un pelegrí ahir al Vaticà.

BarcelonaEl Vaticà no ha paït els resultats del referèndum de dissabte passat a Irlanda en què es van aprovar els matrimonis homosexuals. Per a la jerarquia catòlica el sí irlandès es “una derrota per a la humanitat”, segons l’expressió del cardenal Pietro Parolin, que ahir es va mostrar “trist” pel fet que el 62% de la ciutadania es mostrés favorable a equiparar els drets de les parelles del mateix sexe amb les heterosexuals.

El secretari d’Estat vaticà va anar molt més enllà que el seu col·lega, l’arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, que en conèixer el resultat de les urnes va convidar els bisbes a reformular el seu llenguatge i a obrir un debat per adaptar-se als joves. Per a Parolin, l’Església irlandesa hauria de treballar per “reforçar la seva obstinació i esforç per evangelitzar” una societat que fins ara havia mostrat una obediència total dels postulats catòlics. Irlanda va treure del Codi Penal les pràctiques homosexuals l’any 1993 perquè la Unió Europea la va obligar a fer-ho si volia ser soci de ple dret. El 2010 ja va aprovar una llei d’unions civils però no es va atrevir a anomenar-les matrimonis.

“Crec que es pot parlar no només d’una derrota dels principis cristians”, sinó també “d’una derrota de la humanitat”, va incidir Parolin en la cerimònia de concessió d’un premi impulsat per la vaticana Fundació Centesimus Annus.

A les paraules del cardenal Parolin s’hi van sumar també les del president dels bisbes italians, el cardenal Angelo Bagnasco, que va dir que el vot irlandès és “una revolució cultural que ens afecta a tots”. En una entrevista publicada en l’edició d’ahir del diari italià La Repubblica, Bagnasco va afirmar que “demanar que s’evitin homologacions indegudes [en referència als matrimonis del mateix sexe amb els heterosexuals] no afecta el reconeixement dels drets individuals de cadascú”.

stats