Internacional 07/07/2016

El Vaticà condemna un capellà i la seva col·laboradora pel cas Vatileaks

Els considera culpables de filtrar documents a la premsa, però absol els periodistes

Sandra Buxaderas
2 min
Francesca Chaouqui, a l'esquerra de la imatge, aquest dijous al Vaticà.

RomaEl capellà de l'Opus Dei Lucio Vallejo Balda i la seva col·laboradora –de la qual diu haver estat amant–, Francesca Chaouqui, han estat condemnats a presó per haver filtrat a la premsa documents confidencials de la Santa Seu. En canvi, els periodistes que rebien les filtracions, els italians Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, han estat absolts perquè la justícia vaticana considera que no és competent per jutjar-los.

És el que ha dictaminat dijous el Tribunal vaticà que s'ocupa del cas conegut com a Vatileaks2, la filtració de documents que mostraven conductes opaques d'alguns organismes de la Santa Seu i que va esclatar durant el mandat del papa Francesc. S'ha especulat sovint que el Vatileaks1 va accelerar la decisió de l'anterior papa, Benet XVI, de dimitir.

En el Vatileaks 2, els documents filtrats a la premsa i que retraten una situació de caos financer a la Santa Seu van ser elaborats precisament per una comissió creada pel papa Francesc per fer neteja de males pràctiques. Segons la justícia vaticana, Vallejo, secretari d'aquesta comissió, la Cosea, va trair la confiança del papa en difondre'n els documents reservats. El tribunal el condemna a 18 mesos de presó, però no és clar si aplicarà la sentència perquè el prelat ja ha passat uns mesos entre reixes. El capellà de la diòcesi d'Astorga, que va arribar a ser número dos del departament econòmic de la Santa Seu, i que va ser recomanat a Roma per l'ex president dels bisbes espanyols Rouco Varela, ha confessat haver filtrat els documents a la premsa. Però ha sempre acusat Chaouqui, també membre de la Cosea, de ser la instigadora de les filtracions, i diu que ella li va fer xantatge després d'haver-hi tingut relacions sexuals, i d'haver-li assegurat que era una espia que el podia enfonsar.

Chaoqui, en canvi, nega haver-se ficat al llit amb el capellà o ser una espia, ha afirmat que és lleial al papa i s'ha declarat innocent durant el judici. El Tribunal la condemna a 10 mesos de presó però li ha suspès la pena, atès que acaba de ser mare. La relacions públiques italiana va acudir ahir a l'audiència amb el bebè Pietro, de 20 dies, embolcallat amb un vestit inspirat en la bandera vaticana. Ahir va assegurar que tenia encara documents que podien comprometre el Vaticà, però va afegir que no els faria públics.

El cas Vatileaks ha tingut episodis rocambolescos, com quan es va revelar que uns lladres molt ben informats havien robat documents d'un armari blindat. Entre d'altres males pràctiques, ha destapat que l'ex numero 2 del papa Benet XVI, Tarcisio Bertone, s'hauria reformat un àtic de luxe amb diners destinats a un hospital per a nens.

stats