Publicitat
Publicitat

ROMA

El Vaticà condemna un capellà i una laica pel cas Vatileaks

Els considera culpables de filtrar documents a la premsa

El capellà de l’Opus Dei Lucio Vallejo Balda i la seva col·laboradora -de la qual diu haver sigut amant-, Francesca Chaouqui, han sigut condemnats a presó per haver filtrat a la premsa documents confidencials de la Santa Seu. En canvi, els periodistes que rebien les filtracions, els italians Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, han sigut absolts perquè la justícia vaticana considera que no és competent per jutjar-los.

És el que va dictaminar dijous el tribunal vaticà que s’ocupa del cas conegut com a Vatileaks 2, la filtració de documents que mostraven conductes opaques d’alguns organismes de la Santa Seu i que va esclatar durant el mandat del papa Francesc. S’ha especulat sovint que el primer Vatileaks va accelerar la decisió de l’anterior papa, Benet XVI, de dimitir.

En el Vatileaks 2 els documents filtrats a la premsa i que retraten una situació de caos financer a la Santa Seu van ser elaborats precisament per una comissió creada pel papa Francesc per fer neteja de males pràctiques. Segons la justícia vaticana, Vallejo, secretari d’aquesta comissió, la Cosea, va trair la confiança del papa en difondre’n els documents reservats. El tribunal el condemna a 18 mesos de presó, però no és clar si aplicarà la sentència perquè el prelat ja ha passat uns mesos entre reixes. El capellà de la diòcesi d’Astorga, que va arribar a ser número dos del departament econòmic de la Santa Seu i que va ser recomanat a Roma per l’expresident dels bisbes espanyols Rouco Varela, ha confessat haver filtrat els documents a la premsa. Però ha sempre acusat Chaouqui, també membre de la Cosea, de ser la instigadora de les filtracions i diu que ella li va fer xantatge després d’haver-hi tingut relacions sexuals i d’haver-li assegurat que era una espia que el podia enfonsar.

Chaoqui, en canvi, nega haver-se ficat al llit amb el capellà o ser una espia, ha afirmat que és lleial al papa i s’ha declarat innocent durant el judici. El tribunal la condemna a 10 mesos de presó però li ha suspès la pena, atès que acaba de ser mare. La relacions públiques italiana va acudir ahir a l’audiència amb el bebè Pietro, de 20 dies, embolcallat amb un vestit inspirat en la bandera vaticana. Ahir va assegurar que tenia encara documents que podien comprometre el Vaticà, però va afegir que no els faria públics.

El cas Vatileaks ha tingut episodis rocambolescos, com quan es va revelar que uns lladres molt ben informats havien robat documents d’un armari blindat. Entre altres males pràctiques, ha destapat que l’ex número 2 del papa Benet XVI, Tarcisio Bertone, s’hauria reformat un àtic de luxe amb diners destinats a un hospital per a nens.