Publicitat
Publicitat

"Veus sota les runes", la feina contra rellotge dels equips de rescat a Itàlia

La ciutat d'Amatrice, que ha quedat devastada pel terratrèmol, havia d'acollir aquest cap de setmana el 50è Festival dels Espaguetis a l'Amatriciana, amb centenars de persones

Tota una família sencera de quatre membres, inclosos un nen de 8 mesos i un altre 9 anys, han quedat sepultats a casa mentre dormien al poble d' Accumoli. Els equips de rescat que treballen sense descans als pobles afectats pel  terratrèmol d'aquesta matinada al centre d'Itàlia han aconseguit treure'n els cossos ja sense vida.

"Se'ls ha endut a tots de cop!", es lamentava acusant Déu l'àvia dels petits, mentre un dels bombers treia el cos del més petit cobert amb una manta blanca.

A només 15 quilòmetres al sud, Amatrice, votada l'any passat com una de les ciutats més boniques d'Itàlia, ha quedat totalment devastada pel sisme i on s'han registrat la majoria de víctimes mortals (entre elles almenys un nen també). "Tres quartes parts de la ciutat ja no hi són", ha dit l'alcalde, Sergio Pirozzi. "Ara l'objectiu és salvar tantes vides com sigui possible. Hi ha veus sota les runes, hem de salvar aquesta gent".

Tot i ser un poblet de 2.700 habitants, aquests dies estava especialment ple de turistes per l'estiu i perquè aquest cap de setmana s'hi celebrava la cinquantena edició del tradicional Festival dels Espaguetis a l'Amatriciana, una recepta tradicional del poble que s'ha convertit en un dels plats més típics de tota Itàlia, a base de tomàquet i 'bacon'. El festival reuneix en aquest poblet cada últim cap de setmana d'agost centenars de persones, algunes de les quals ja havien començat a arribar, segons Reuters.

"Hi ha tot de gent jove aquí, ara. És la temporada de vacances, i el festival de la ciutat s'havia de celebrar demà passat. Molta gent venia per això", va explicar Giancarlo, un dels veïns mentre esperava assegut al carrer vestit només amb la roba interior. "És terrible, tinc 65 anys i mai no havia experimentat res com això; petits tremolors, sí, però res de tan gros. És una catàstrofe", es lamentava.

L'hospital de la ciutat ha quedat parcialment derruït pel terratrèmol i els pacients han estat traslladats al carrer, on s'han instal·lat els metges amb lliteres també per atendre les víctimes. Les escoles del poble s'havien convertit en alberg improvisat per als que s'han quedat sense casa.

Sor Mariana, de nacionalitat albanesa, explicava a l'agència Efe que passats quarts de quatre de la matinada s'ha despertat amb el tremolor, i el primer que ha fet ha sigut "posar-se la roba i amagar-se sota el llit". A la residència de la tercera edat on treballa i viu, s'han salvat quatre persones, però encara hi ha quatre dones grans i tres monges desaparegudes.

Amatrice és coneguda també com la ciutat de les cent esglésies, entre les que destaca la basílica de Sant Francesc, d'estil gòtic, a més d'altres monuments arquitectònics d'entre el segle XIII i XVIII, amb estils diversos com el barroc o el renaixentista.

Accumoli, que té poc més de 600 habitants, també va ser fundada al segle XII i conservava algun edifici d'aquella època, com la Torre Cívica o palaus com el del Podestà, que han quedat afectats.