ESTATS UNITS
Internacional 20/06/2015

“Volia provocar una guerra racial”

El jove blanc detingut confessa la massacre a l’església de Charleston

Núria Ferragutcasas
2 min
Dues dones plorant davant la històrica església de Charleston on dimecres un noi blanc va matar nou persones -sis dones i tres homes-.

WashingtonAhir Charleston intentava assimilar i entendre una tragèdia incomprensible. La massacre en una església de feligresos afroamericans d’aquesta ciutat de Carolina del Sud, el profund sud dels Estats Units, ha reobert ferides del passat i ha reforçat les tensions racials de l’últim any arreu del país per la mort d’homes negres a mans de la policia.

El jove blanc acusat d’haver matat nou afroamericans dimecres a la nit en una sessió d’estudi de la Bíblia d’aquesta històrica congregació va confessar ahir el crim. Les autoritats van explicar que el detingut, Dylann Roof, de 21 anys, podria afrontar la pena de mort.

“Volia començar una guerra racial”, va afirmar Joey Meek, un amic d’infantesa de Roof, a la televisió ABC. Altres coneguts del detingut van assegurar als mitjans que és un noi introvertit i que estava obsessionat pels temes de la segregació.

Un acte de “terrorisme racial”

Els rams de flors i cartells amb condolences s’acumulaven ahir davant del centre atacat, l’Església Metodista Episcopal Africana. Prop del fatídic indret, el president de l’Associació Nacional pel Progrés de la Gent de Color (NAACP en les seves sigles en anglès), William Brooks, va condemnar la matança i la va considerar un “acte de terrorisme racial”.

Aquest tiroteig, segons Brooks, és conseqüència d’una societat dividida que continua fomentant la supremacia blanca. “No ens rendirem. Ens tornarem a aixecar com una nació unida”, va reblar.

“Això és clarament un crim d’odi”, va assegurar la governadora de Carolina del Sud, la republicana Nikki Haley. Per a ella, la tragèdia a Charleston és un dels pitjors actes d’odi que ha viscut el país en els últims anys. “Demanarem la pena de mort”, va dir en una vigília per les víctimes a Charleston.

D’altra banda, la fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, havia informat el dia abans que el departament de Justícia ha iniciat una investigació sobre la matança. De moment, no es considera el crim com un atemptat terrorista, tot i les demandes d’algunes associacions pels drets civils.

“Un blanc supremacista mata nou persones i es considera un crim d’odi. Això és terrorisme”, va dir en el seu compte de Twitter la poeta i activista Remi Kanza. Molts activistes com ella denuncien que la definició de terrorisme canvia per motius polítics i segons qui sigui l’autor de l’atac, ja que diuen, per exemple, que si un jove musulmà ataqués una església seria considerat un acte terrorista.

Un llop solitari

La policia de Charleston creu que l’autor de la matança va actuar en solitari i que no està lligat a cap organització de supremacia blanca. Tot i així, Roof, resident a Lexington, al mateix estat, es mostra en la seva pàgina de Facebook amb diversos símbols d’organitzacions de l’apartheid de Sud-àfrica i Rhodèsia, l’actual Zimbàbue. L’oncle de Roof va explicar a diferents mitjans que el seu pare li havia regalat la pistola feia unes setmanes pel seu aniversari. “No tenia feina i es passava tot el dia a la seva habitació”.

stats