Publicitat
Publicitat

La UE, preocupada per la imatge de l'operació de rescat d'immigrants al Mediterrani

Wikileaks filtra dos informes secrets on s'avalua l'estratègia militar de la lluita contra les xarxes de tràfic de persones

Wikileaks ha filtrat dos documents secrets de la UE on s'exposa l'estratègia militar de l'operació contra les xarxes de tràfic de persones al Mediterrani central i les preocupacions per la imatge que pot donar aquesta intervenció davant de l'opinió pública europea.

El primer dels documents és  un informe del Servei Exterior i l'altre del secretariat del Consell i tots dos van dirigits al Comitè Polític i de Seguretat de la UE que aplega alts representants dels vint-i-vuit estats membres.

Els dos informes van servir com a base per a l'aprovació, el mes passat, de l'operació de la UE contra les xarxes de tràfic de persones que operen des de Líbia.

Tot i que els textos no revelen grans detalls desconeguts sobre l'operació sí que aporten llum sobre algunes de les inquietuds que l'operació desperta a Brussel·les.

"La presència potencial de forces, extremistes o terroristes com Daesh [Estat Islàmic] s'ha prendre en consideració. El risc que emana només de la gestió de grans volums de fluxos d'immigrants barrejats també cal considerar-lo", diu un dels textos.

El risc per l'ús de la força

En un altre fragment del redactat, es diu que "l'operació requerirà una sèrie de regles per a l'ús de la força robustes i validades, sobretot quan es capturin embarcacions, quan es neutralitzin els responsables de les xarxes i els seus béns, per a situacions específiques com el rescat d'ostatges o com es farà la detenció dels que siguin una amenaça o hagin comès crims".

"Hi ha un risc de reputació lligat a qualsevol transgressió percebuda de la força de la UE a través de malinterpretacions de les tasques i objectius, o l'impacte potencialment negatiu en cas de pèrdues de vides atribuïdes, correctament o incorrectament, a l'acció o la inacció de la UE", alerta un dels documents on es tracta de l'estratègia de comunicació necessària.

Finalment, en un altre dels paràgrafs del document expressa inquietud per l'efecte crida que pot tenir la presència de la UE al Mediterrani: "una presència naval visible de la UE al costat de les àrees d'embarcament pot tenir un efecte contraproductiu en la prevenció del tràfic de persones degut al possible increment de l'activitat per la presència de la UE".

Etiquetes