Publicitat
Publicitat

La Xina amenaça amb una zona d'exclusió aèria al Mar Meridional

El gegant asiàtic assegura que no renuncia a la sobirania sobre les illes en disputa, tot i la sentència internacional contrària

El govern de la Xina ha advertit aquest dimecres que té dret a fixar una zona d'exclusió aèria sobre les illes que reclama al Mar Meridional, malgrat la sentència contrària al seu clam del Tribunal d'Arbitratge de l'ONU, i que ho farà "en funció del nivell d'amenaça" que enfrontin, segons el ministre d'Exteriors xinès, Liu Zhenmin.

El 2013, la Xina ja va decretar una zona d'exclusió aèria sobre les illes que es disputa amb el Japó al Mar Oriental de la Xina (les Senkako, pels japonesos, i Dyaoyu, pels xinesos) i es va elevar la tensió amb el seu històric enemic en aquesta zona.

L'endemà del cop judicial contra els seus plans expansionistes al Mar Meridional de la Xina, Pequín ha insistit que "prendrà totes les mesures necessàries per protegir la seva sobirania" sobre les illes en disputa, tot i que la sentència internacional diu que no hi ha "base legal" per a aquests reclams.

La premsa oficial xinesa es va despertar amb dures crítiques a la sentència, que consideren fruit d'un complot dels Estats Units per aturar l'emergència de la Xina com a poder econòmic mundial. El ministre xinès també considera que el tribunal d'arbitratge és un "titella" en mans de Washington.

Les portades i les editorials dels diaris del règim, de fet, advertien d'una possible escalada militar arran de la sentència. Publicaven també un Full Blanc del govern xinès que acusava les Filipines, el país que va portar la disputa al tribunal de l'ONU i que ha obtingut una sentència favorable als seus interessos, d'haver-hi presentat "informació manipulada i un paquet de mentides fabricades".