Internacional 08/06/2015

La Xina podria frenar l'augment d'emissions de CO2 cinc anys abans del previst

Un estudi de la London School of Economics diu que, amb el canvi de tendències energètiques dels últims dos anys, "és més probable" que Pequín arribi al seu pic d'emissions el 2025 que no pas el 2030

Sònia Sánchez
2 min
Col·lector de mostres d'aire ubicats als sostres de Pequín per mesurar la pol·lució. / Reuters

BarcelonaLa Xina podria aturar el seu creixement d'emissions de gasos d'efecte hivernacle l'any 2025, cinc anys abans del que les autoritats xineses s'han compromès, segons un estudi de l'institut Grantham sobre Canvi Climàtic de la London School of Economics.

L'informe, elaborat per dos dels principals científics especialitzats en canvi climàtic, Fergus Green i Nicholas Stern, constata que aquest 2014 la Xina va reduir el seu consum de carbó en un 2,9% respecte del 2013, després de més d'una dècada amb creixements del voltant del 10% anual en aquest consum.

Aquesta dada, que segons l'estudi s'ha refermat amb una davallada encara major aquest primer trimestre de 2015, significa que, de seguir aquesta línia, la Xina arribaria al seu pic d'emissions previst per 2030 s'avancés almenys al 2025. De fet, l'informe apunta que a la llum d'aquesta "nova tendència" les emissions xineses "és poc probable que frenin el 203 i és molt més probable que arribin al seu pic l'any 2025. Fins i tot podrien arribar al pic molt abans d'això".

Els científics asseguren que la Xina està avançant cap a una "nova normalitat" en canviar el seu model de desenvolupament cap a un creixement de qualitat. De fet, l'institut nacional de recerca energètica de la Xina diu que és "tècnica i econòmicament possible" que l'any 2050 prop del 85% de la necessitat d'electricitat i el 60% del consum d'energia es podria abastir amb renovables.

L'estudi de l'institut Grantham apunta, a més, que d'arribar-se a aquest pic d'emissions entre el 2020 i 2025, com ara sembla probable, "això obriria la possibilitat de que les emissions globals de gasos hivernacle s'encaminessin cap a un camí consistent amb el límit de 2 graus en l'augment de la temperatura de la terra", l'objectiu de la cimera de l'ONU a París d'aquest desembre.

Assolir aquesta fita dependrà, segons l'informe, de la rapidesa de la Xina en reduir les seves emissions a partir d'aquest pic i de les reduccions d'emissions que facin també altres països del món.

De fet, en un estudi anterior a aquest, del mes de maig, el mateix Stern i dos científics més calculen el nivell d'emissions que hi hauria l'any 2030 si la Xina arriba a aquest pic i si la UE i els Estats Units compleixen els seus respectius compromisos de reducció (per a la UE, un 40% respecte del 1990, i per als EUA, un 26%-28% el 2025 respecte de 2005).

La UE, els EUA i la Xina sumen el 45% de les emissions de CO2 al món i per això l'estudi els comptabilitza de forma conjunta. Així, si la Xina frenés el seu creixement d'emissions el 2030, com ha promès, els tres principals contaminants emetrien el 2030 22,3 gigatones de CO2, lleugerament per sobre encara dels 21,1 que van emetre conjuntament el 2010.

En canvi, si la Xina frena el seu increment d'emissions el 2025, els tres grans blocs (UE-EUA-Xina) emetrien el 2030 un total de 20,9 gigatones, una xifra inferior a l'actual. En aquest escenari, els tres blocs de països que sumen avui el 45% de les emissions globals, sumarien el 2030 un 37% del total.

No obstant, l'estudi adverteix que, fins i tot en aquest escenari positiu, el món no evitaria l'augment de 2 graus en la temperatura de la terra, si no s'hi sumen compromisos més ambiciosos per part de la resta del món i si la Xina no redueix les seves emissions a un ritme suficient.

stats