ÀSIA
Internacional 27/10/2015

La Xina inicia la marxa cap a una societat de consumidors

El nou pla quinquennal preveu l’alentiment de l’activitat econòmica

Dolors Rodríguez
3 min
La Xina inicia la marxa cap  a una societat de consumidors

PequínEl ple del comitè central del Partit Comunista de la Xina es va reunir ahir per aprovar el XIII Pla Quinquennal, que traçarà les directrius del canvi de model econòmic amb l’objectiu d’aconseguir el 2020 el que el govern anomena una societat “moderadament benestant”. Reformes fiscals, liberalització del sistema financer, reestructuració de l’administració, inversió en sectors innovadors i desenvolupament de noves rutes comercials són algunes de les mesures que s’aprovaran en aquest pla (la reunió acaba dijous), que es redacta per primer cop sota la presidència de Xi Jinping i que ha de consolidar el seu lideratge.

El president xinès arriba a aquesta important cita amb els deures fets. Abanderar la lluita contra la corrupció dins del partit li ha reportat popularitat entre la població, però també li ha permès eliminar poderosos rivals polítics i enfortir el seu control sobre l’aparell del poder. A més, en els dos últims mesos s’ha regalat un bany de multituds amb les grans celebracions del 70è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial i, posteriorment, la Festa Nacional, tot dissenyat meticulosament per potenciar el culte a la seva figura. I, com a cirereta del pastís, els seus recents viatges als EUA i Regne Unit, que han reforçat la seva imatge com a líder mundial.

En la terminologia del règim, des d’ahir fins dijous se celebra la cinquena sessió plenària del divuitè comitè central del Partit Comunista de la Xina, que ha d’aprovar el Pla Quinquennal 2016-2020. Ha de ser un pla decisiu per consolidar el canvi de model econòmic, és a dir, passar d’un creixement basat en les exportacions i la inversió al consum intern com a motor.

Malgrat les reformes i l’abraçada sense complexos al capitalisme, el pla quinquennal segueix sent un signe d’identitat de l’economia xinesa, una herència del comunisme històric que avui ja és pura estètica. En la florida retòrica del PC xinès, aquest cop es tracta d’inaugurar una nova “normalitat econòmica” i aconseguir que en els pròxims cinc anys es faci realitat la construcció d’una societat “moderadament benestant”.

Per aconseguir-ho, cal complir amb l’objectiu que el 2020 tant el PIB com els ingressos per càpita s’hagin duplicat en comparació amb els del 2010. La “nova normalitat” es tradueix en un creixement més lent, però més equilibrat. Tot apunta que es marcarà una previsió de creixement anual del 6,5% per als pròxims cinc anys, lluny dels dos dígits de les últimes dècades.

S’esperen avenços en la liberalització del sistema financer, sobretot després de la milionària intervenció del govern en la borsa per frenar les caigudes de l’estiu, que va deixar en entredit la voluntat real de deixar de controlar el mercat. Però la Xina té com a prioritat aconseguir que la seva moneda, el renminbi o iuan, sigui una divisa convertible. I, per aconseguir-ho, ha de liberalitzar el sistema financer i eliminar els controls de capital.

Impuls a l’energia verda

El gegant asiàtic també haurà d’afrontar temes espinosos com la necessària reconversió de les ruïnoses empreses estatals per aconseguir crear conglomerats industrials competitius i, alhora, impulsar sectors basats en la innovació i el desenvolupament científic, com els de les tecnologies de la informació, les energies verdes, la biotecnologia o la fabricació de vehicles amb noves energies. L’agenda preveu potenciar noves grans àrees comercials com la de Pequín-Tianjin-Hebei, la del riu Iangtsé o l’ambiciosa Nova Ruta de la Seda.

El document de treball també inclou mesures socials per equiparar els drets de la població urbana i la rural, ja que l’actual sistema de registre de residència condemna uns 300 milions de xinesos, vinguts del camp a les grans cuitats, a ser immigrants il·legals al seu propi país.

stats